НАЧАЛО Финтех

Пазарите на криптовалути узряват, според KPMG

септември 7, 2022 17:09 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарите на криптовалути узряват, според KPMG

Секторът на криптовалути и блокчейн продължава да показва признаци на зрялост въпреки глобалните предизвикателства и всестранните трудности, пред които е изправена екосистемата, заяви KPMG в своя септемврийски доклад "Pulse of Fintech H1'22".

Въпреки че намалява спрямо 2021 г., темпът на непрекъснат растеж на крипто сектора “подчертава нарастващата зрялост на пространството и широтата на технологиите и решенията, които привличат инвестиции”, заяви KPMG.

С глобалната нестабилност около конфликта в Украйна и ехото от неотдавнашния срив на стабилната монета TerraUSD, което все още резонира, блокчейн екосистемата видя своя дял от препятствия през тази година. Въпреки тези събития обаче KPMG заяви, че настроенията на инвеститорите остават силни, като средното ниво на инвестициите в средата на годината е доста по-високо от това в годините преди 2021 г., въпреки спада от $32.1 милиарда през 2021 г. до $14.2 милиарда през 2022 г.

Въпреки това “водите” все още могат да бъдат несигурни за някои блокчейн стартъпи, за които директорът на отдела за блокчейн и крипто активи на KPMG Франция Александър Стахченко заяви, че може да се наложи да намалят оценките, за да наберат пари, защото това е единствената възможност.

“Разбира се, някои криптовалути ще изчезнат – особено тези, които нямат ясни и силни предложения за стойност. Това всъщност може да бъде доста здравословно от гледна точка на екосистемата, защото ще изчисти част от бъркотията, създадена в еуфорията на бичия пазар. Най-добрите компании ще бъдат тези, които оцелеят”, каза той.

Компаниите, които оцеляват, продължават да предизвикват интерес към блокчейн пространството и да привличат рисков капитал, като големи набирания на средства направиха базираната в Германия Trade Republic – $1.1 милиарда, базираната на Бахамските острови FTX – $500 милиона и ConsenSys – $450 милиона.

Други ключови изводи

Лицето на крипто инвеститорите се променя динамично – от инвеститори на дребно към институционални и корпоративни играчи, които представляват все по-голям дял от притока на капитали. По този начин, от гледна точка на инвестиционния риск, крипто активите започват да проявяват сходства с традиционните активи, посочва KPMG в своя доклад.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн може да достигне нулеви емисии до 2024 г.


Тъй като както Салвадор, така и Централноафриканската република са приели Биткойн (BTC) като законно платежно средство, в доклада се казва, че сред развиващите се страни се наблюдава нарастващ интерес към суверенните приложения на криптовалутите, за разлика от този към съществуващите валути като щатския долар.

Въпреки че в Китай стои забрана за търговия с криптовалути и има индикации, че Индия може да последва примера, регулаторите в други юрисдикции са по-заинтересовани от насърчаване на конкуренцията, еволюцията и растежа на крипто пазарите, като същевременно защитават потребителите, заяви KPMG. Освен това в края на 2022 г. ЕС ще приеме нови правила за индустрията на криптовалутите.

Очаквайте повишен интерес към стабилните монети. Корпорациите разглеждат стабилни монети, за да използват по-добре оперативните предимства на криптовалутите, включително такива като намаляване на разходите и забавянията, по-голяма видимост, по-бърза ликвидност и по-голяма лекота на използване, казаха от KPMG.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Telegram Wallet Bot вече поддържа транзакции с USDT

Потребителите на приложението за съобщения Telegram вече могат да изпращат и получават Tether (USDT) в чатовете си. Понастоящем Tether е най-голямата стабилна монета по пазарна капитализация.

март 24, 2023 13:15 2 мин. четене

Ето как модните артикули могат да се превърнат в метод за безконтактно плащане

Curve, финансово супер приложение с четири милиона клиенти в 31 европейски държави, обяви ново партньорство с компанията за безконтактни плащания Digiseq.

март 22, 2023 13:05 2 мин. четене

Нигерийците вече могат да купуват криптовалути безопасно с MetaMask и MoonPay

ConsenSys обяви, че MetaMask, в партньорство с Web3 компанията за плащания MoonPay, разширява услугите си в Нигерия.

март 22, 2023 8:00 1 мин. четене

Етериум: Edge браузърът на Microsoft ще интегрира крипто портфейл

Според BleepingComputer, Microsoft разработва нова функция, която ще позволи на потребителите да изпращат и получават крипто активи директно през уеб браузъра на компанията.

март 21, 2023 16:00 1 мин. четене