НАЧАЛО Блокчейн

Откриха сериозна уязвимост в Lightning мрежата на Биткойн

октомври 22, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Откриха сериозна уязвимост в Lightning мрежата на Биткойн

Сигурността е крайъгълен камък в сферата на криптовалутите, което кара значимите играчи да насочат вниманието си към тази област.

В неочакван обрат уважаваният крипто разработчик Антоан Риард извади наяве критичен проблем, свързан със сигурността в рамките на Lightning Network, като същевременно обяви излизането си от проекта.

Това разкритие намери отзвук в цялата криптовалутна общност, предизвиквайки интензивни разговори за целостта на мрежата.

Lightning Network и проблемите на мрежата

През декември 2022 г. се появи ключова уязвимост в Lightning Network, широко възприетото решение за мащабиране на Биткойн. По време на този инцидент злонамерен участник се възползва от уязвимостта, като изложи няколко потребители на риск да загубят значителните си Биткойн авоари, възлизащи на над $150 милиона в рамките на Lightning Network.

След като грешката вече е отстранена и Lightning Network се счита за сигурна, Антоан Риард, тясно свързан с разработването на мрежата, разкри сложните подробности за тази уязвимост. Анализът на Риард представи тревожна картина, подчертавайки потенциалните финансови загуби за потребителите на Lightning.

Според оценката на Риард тази уязвимост, обозначена като “атака за заглушаване на транзакциите“, е имала потенциала да се насочи към платежните канали на Lightning, като излъчва транзакции с предварителен Hash Time-Locked Contract (HTLC) с по-високи такси в сравнение с HTLC-timeouts на честните възли. Това на практика би попречило на потребителите да изтеглят Биткойн токени от Lightning мрежата върху базовия слой.

Освен това сериозността на тази атака произтичаше от способността ѝ да измести легитимните транзакции от преобладаващите мемпули на Биткойн. По този начин атакуващият би могъл да принуди заявката за затваряне на канала да изтече, оставяйки потребителите на Lightning в невъзможност да финализират затварянето на канала си.

Въпреки че за щастие тази уязвимост никога не е била злонамерено използвана, разработчиците незабавно предприеха действия за коригиране на ситуацията и закърпване на грешката.

Странични последици

Уязвимостта също така представляваше риск за маршрутизиращите скокове на Lightning, които улесняват HTLC трафика, оказвайки влияние върху различни Биткойн протоколи, включително дискретни договори за регистриране (DLC) и други.

Оттогава насам разработчиците са въвели корективни мерки за всички основни имплементации на Lightning Network, гарантирайки устойчивостта и сигурността на мрежата.

Важно е да се отбележи, че разкритието на Антоан Риард и последвалото му напускане от Lightning Network подчертават необходимостта от постоянен контрол и мерки за сигурност в сферата на криптовалутите. Въпреки че уязвимостта е отстранена, инцидентът служи като ярко напомняне за променящите се предизвикателства при защитата на дигиталните активи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн може да блесне този месец – ето защо

Биткойн преодоля още една ценова бариера на 1 декември, достигайки върхови стойности от $38,800. Ако Биткойн следва установения си осемгодишен тренд от 2015 г. насам, има потенциал за положително затваряне на 2023 г.

декември 2, 2023 19:00 1 мин. четене

Биткойн може да се изстреля до $125,000 още следващата година според ново проучване

Биткойн постоянно се приближава към дългоочакваното четвърто халвинг събитие, което е планирано за 17 април 2024 г.

декември 2, 2023 7:00 1 мин. четене

Биткойн скочи до $39,000 след изявление на председателя на Федералния резерв

Биткойн се издигна до невиждани от май 2022 г. висоти, яхнал вълна от ентусиазъм в отговор на последните забележки на Федералния резерв относно инфлацията.

декември 1, 2023 20:31 2 мин. четене

Спящ Биткойн кит прехвърли близо $140 милиона

Крипто общността наскоро стана свидетел на значимо събитие: Биткойн кит, неактивен в продължение на почти четири години, отново излезе на пазара.

декември 1, 2023 20:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.