НАЧАЛО Биткойн

Приходите на Биткойн миньорите спадат до 6-месечно дъно

02.05.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Приходите на Биткойн миньорите спадат до 6-месечно дъно

Биткойн (BTC) регистрира спад след последния си халвинг, отбелязвайки първия си „червен месец“ през април след седеммесечна серия от печалби.

Този спад засегна особено силно миньорите на BTC, като приходите им спаднаха до шестмесечно дъно.

Данните, получени от Blockchain.com на 1 май, сочат, че приходите на Биткойн миньорите са били $30.17 милиона на 30 април, което е най-ниската стойност за последното полугодие. Спадът в приходите им е тясно свързан с последиците от четвъртия халвинг на Биткойн, който намали възнаграждението за блок от 6.25 BTC на 3.125 BTC, оказвайки сериозно влияние върху рентабилността.

Намаляването на рентабилността на майнинга се усложни от значителния спад в цената на Биткойн, която спадна от около $70,000 до $57,000 през месеца.

Според доклад на Finbold от 23 април разходите за добив на Биткойн са нараснали до степен, при която миньорите работят на загуба. Според по-ранни данни загубите се оценяваха в диапазона от $36,000 до $52,000 на изкопан Биткойн, когато BTC се търгуваше на цена от $66,000. След последния спад на пазара тези загуби потенциално са се увеличили, като сега миньорите са изправени пред загуби между $43,000 и $72,000 на добит токен.

Capriole Investments предоставя още по-мрачна прогноза, като оценява производствените разходи за един Биткойн на зашеметяващите $128,989, като $77,400 от тази сума се дължат на разходите за електричество, базирани на текущите средни стойности на хашрейта.

Обратно, данните на MacroMicro, използващи оценки от Университета в Кеймбридж, представят съотношение разходи/цена от 1.66, което показва средни разходи за добив от $100,500 към 30 април – близо до най-високите исторически производствени разходи. По този начин теоретичната загуба на един Биткойн е около $43,000.

Тези трудни условия предполагат потенциална криза в майнинг индустрията на Биткойн, която може да доведе до капитулация от страна на някои криптодобивни компании. За да се стабилизира браншът и да се избегнат подобни резултати, BTC цената ще трябва да надмине тези високи производствени разходи.

Освен това, ако несъответствието между производствените разходи и възнагражденията за майнинг продължи, съществува риск от по-нататъшна централизация в мрежата на Биткойн. Това потенциално би могло да доведе до консолидиране на операциите до няколко големи майнъри, което да събуди дългогодишни опасения относно динамиката на икономията от мащаба, която може да застраши сигурността и децентрализирания характер на водещата криптовалута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.