НАЧАЛО Алткойни

Най-печелившите криптовалути за 2022 г.

декември 28, 2022 9:14 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-печелившите криптовалути за 2022 г.

В тази статия ще разгледаме кои са най-добре представящите се криптовалути през календарната 2022 г. сред 100-те най-големи актива по пазарна капитализация.

Cryptoindex.com 100 (CIX100), индексът, проследяващ 100-те най-добре представящи се криптовалути, спадна с близо 68% от началото на годината, което предполага, че повечето топ монети са се представили по-слабо през 2022 г.

Посочените по-долу монети включват децентрализирани валути, токени за смарт договори, борсови токени и други (без стабилни монети и активи, проследяващи стойността на златото и други подобни).

За сравнение е използвана най-високата възвръщаемост от началото на годината (YTD) до 25 декември 2022 г.

GMX (GMX)

GMX действа като управленски токен в рамките на екосистемата на децентрализиранта борса GMX и е най-добре представящият се дигитален актив сред 100-те най-големи монети.

От началото на годината възвръщаемостта на криптовалутата възлиза на 111%, а настоящата пазарна капитализация е близо $380 милиона.

Възходящият ценови тренд на GMX се дължи най-вече на срива на централизираната борса FTX и включването му в популярни платформи за търговия – включително Binance и Huobi Global – през 2022 г. Освен това цената на токенът се покачи значително в края на ноември, след като платформата му за кратко надмина най-големия си съперник Uniwap, по отношение на дневните такси за търговия.

Trust Wallet Token (TWT)

Токенът на Trust Wallet (TWT) служи като функционален (ютилити) и управленски токен в екосистемата на Trust Wallet. Токенът се движеше надолу в тандем с останалата част от криптопазара, най-вече през 2022 г., но подобно на GMX, възходящият му импулс се увеличи на фона на срива на борсата FTX през ноември.

Активът демонстрира впечатляваща възвръщаемост от 92% от началото на годината като към момента на писане не статията има пазарна капитализация от $570 милиона.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн ще изненада инвеститорите следващата година


Сривът на FTX засили недоверието към централизираните борси, което може да е накарало инвеститорите да преместят средствата си в портфейли за самостоятелно попечителство като Trust Wallet. Спекулациите може да са изиграли важна роля за повишаване на оценката на TWT.

Unus Sed Leo (LEO)

Unus Sed Leo (LEO) е част от екосистемата на iFinex. Токенът претърпя загуби през 2022 г., но тези -3.5% годишна възврщаемост са нищожни в сравнение с повечето топ монети, включително Биткойн , който загуби над 65% през същия период. Пазарната капитализация на LEO в момента възлиза на $3.44 милиарда.

Една от причините, поради които LEO се представи по-добре от повечето топ активи, може да бъде обявлението на iFinex. Забележително е, че по време на частната продажба на LEO през 2018 г. фирмата заяви, че ще използва 27% от приходите си за обратно изкупуване на токени, докато цялото предлагане от 985.24 милиона единици бъде изтеглено от обращение.

IFinex също така заяви, че ще използва средствата, които временно загуби по време на хакването на Bitfinex през август 2016 г., за да закупи токени LEO. Това обяснява защо LEO се покачи с повече от 100% в началото на годината, като се има предвид, че възходящият тренд дойде, след като Министерството на правосъдието на САЩ възстанови 94,000 BTC от хакерите на Bitfinex.

Ралито изведе цената на LEO до годишен връх от $8.15 през февруари. Оттогава обаче токенът спадна с 55%, макар че все още остава един от най-добре представящите се през 2022 г.

OKB (OKB)

OKB е родният токен на крипто борсата OKX. Той предоставя на потребителите отстъпки от таксите за търговия, достъп до платформата за първично борсово предлагане (IEO) на OKX и право на глас за токени, които ще бъдат регистрирани на борсата.

През 2022 г. OKB се развиваше в синхрон с по-широкия криптопазар, включително възстановяването му със 150% след достигане на дъно от около $9.50 през юни. Бичото възстановяване на токена се случи въпреки липсата на голямо събитие, което да промени пазара, а това предполага, че то е било предимно спекулативно.

Отрицателната възвръщаемост от -19% е сравнително ниска, както е и случая с LEO, тъй като повечето криптовалути загубиха по-голямата част от стойностите си. OKB в момента има пазарна капитализация от $1.38 милиарда.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 17 крипто личности загубили милиарди долари през 2022 г.


Като цяло волатилното възстановяване на OKB му помогна да ограничи загубите си от началото на годината в сравнение с повечето активи от топ класацията.

The Open Network (TON)

The Open Network е блокчейн екосистема от първи слой, разработена от основателите на Telegram Николай Дуров и Павел Дуров. Нейният роден токен, TON, имаше низходяща тенденция в съответствие с другите водещи криптоактиви през по-голямата част от 2022 г., но се възстанови впечатляващо преди края на годината.

Периодът на възстановяване на TON съвпадна с оптимистични новини като тази, че Telegram ще използва Open Network за продажба на потребителски имена на търг. По същия начин през следващия месец Open Network изгради бот, който позволява на потребителите на Telegram да търгуват с криптовалути в приложението.

Въпреки това TON не успя да възстанови всичките си загуби, като все още се понижава с 33.5% от началото на годината до $2.36. Пазарната капитализация на проекта е малко над $3.5 милиарда.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Етериум: „Пазете се, предстоят значителни загуби“ – Б. Коуен

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен сподели мнението си, че Етериум (ETH) го очаква значителен спад въпреки скока на цената му през този месец.

януари 27, 2023 20:00 2 мин. четене

Цените на криптовалутите днес: анализ, прогнози и какво ни подготвя крипто пазара в бъдеще

Какви са цените на криптовалутите днес? Нека видим как се движи пазара и какво ни очаква.

януари 27, 2023 18:30 5 мин. четене

„Предстои корекция“ – Трейдър с предупреждение за два големи алткойна

Популярен крипто трейдър наскоро сподели мечи настроения за два големи алткойна в краткосрочен план, предвиждайки корекция.

януари 27, 2023 9:04 1 мин. четене

Биткойн: Трейдър предвижда скок до $30,000 – ето кога

Широко следен крипто стратег е оптимист, че Биткойн (BTC) може да нарасне с двуцифрен процент от текущата цена.

януари 26, 2023 20:00 1 мин. четене