НАЧАЛО Други

Китайският юан поскъпва на фона на подкрепа от централната банка

юли 7, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайският юан поскъпва на фона на подкрепа от централната банка

Китайският юан укрепна спрямо щатския долар в четвъртък след уверенията на централната банка на страната на фона на опасенията, свързани с неотдавнашния рязък спад на валутата.

В стремежа си да успокои пазарните страхове и да осигури безпроблемното функциониране на валутния пазар Financial News – издание, подкрепяно от Китайската народна банка (КНБ) заяви, че има достатъчно налични инструменти за противодействие на всякакви панически тенденции на валутния пазар на юана.

Това словесно успокоение бързо бе последвано от действия, тъй като централната банка за четвърти пореден ден определи по-силен от очакваното среден фиксинг, което показва опит да се предотврати бързо и значително отслабване на юана.

Преди отварянето на пазара PBOC определи средния курс на 7.2098 за щатски долар, малко по-слаб от предишния фиксинг, но с 400 пункта по-силен от оценките на Ройтерс.

Това неотдавнашно отклонение от очаквания среден фиксинг е най-значителното досега, тъй като от края на юни централната банка последователно определяше фиксинга по-високо от оценките. Анализаторите на DBS, водеща финансова институция, очакват стабилен юан занапред, подкрепен от различни политически мерки, насочени към затягане на контрола.

Те изтъкват дневния фиксинг като един от примерите за такива мерки. По обяд спот юанът се търгуваше на равнище 7.2489 за долар, малко по-силно от курса при затваряне на предходната сесия, но с 0.54% по-слабо от средната стойност.

Съгласно действащия режим спот курсът има право да се търгува в диапазон от 2% над или под официалния фиксинг за всеки ден. Коментарът на ” Financial News” от сряда отбеляза един от най-силните вербални ангажименти за поддържане на стабилността на юана по време на продължаващите от май насам разпродажби.

Това заедно с наблюдаваните през тази седмица последователни силни дневни фиксинги показва намерението на ПБК да закрепи средния фиксинг между 7.19 и 7.2 за долар, за да предотврати по-нататъшното поевтиняване на спот юана към равнището 7.3.

Инвеститорите ще следят отблизо и посещението на Джанет Йелън в Китай в качеството ѝ на министър на финансите на САЩ. Посещението има за цел да рекалибрира отношенията между двете най-големи икономики в света, особено в светлината на замразените военни комуникации и наложените от Пекин нови ограничения върху износа на някои метали, които предизвикаха ново напрежение и натежаха на китайските пазари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.