НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия разкриха какво може да сложи край на долара

05.05.2024 7:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия разкриха какво може да сложи край на долара

В отговор на продължаващите усилия за дедоларизация в рамките на алианса БРИКС, руският президент Владимир Путин привлече вниманието към потенциалната роля на петролната индустрия в Близкия изток в оспорването на господството на щатския долар.

Наскоро Путин подчерта, че страните производителки на петрол могат да нарушат господството на долара, като откажат да го приемат като метод на плащане.

Тъй като Русия в момента е председател на икономическия алианс през 2024 г., нейното лидерство е белязано от последователни усилия за намаляване на зависимостта от долара в глобалните транзакции. Путин изрично подчерта значението на страните производителки на петрол от Близкия изток в това стратегическо начинание, като посочи значителното им влияние върху промяната на международната финансова динамика.

През изминалата година икономическият алианс БРИКС претърпя забележителна промяна в геополитическото си позициониране, особено в отговор на западните санкции, наложени на Русия след нейните действия в Украйна през 2022 г. В светлината на тези развития алиансът работи активно за подобряване на нейното глобално влияние и оспорва господството на Запада в международните финанси.

Неотдавнашните забележки на Путин подчертават колективната перспектива на алианса относно потенциалното въздействие на производителите на петрол от Близкия изток върху световната позиция на щатския долар.

Той предположи, че ако тези нации отхвърлят плащанията в долари, това може да има дълбоки последици за статута на долара като световна резервна валута. Тази перспектива подчертава стратегическото значение на страни като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в по-широките цели на алианса.

Тези нации се разглеждат като ключови поради техния значителен капацитет за производство на петрол и потенциалното им привеждане в съответствие с програмата за дедоларизация на алианса. Алиансът БРИКС вече предприе стъпки за насърчаване на сетълменти в местна валута за петролни транзакции, като тенденцията вероятно ще набере скорост, докато алиансът напредва към разработването на дигитална платежна система.

Скорошните законодателни инициативи на Русия, насочени към улесняване на използването на дигитални активи в международни разплащания, допълнително подчертават ангажимента на алианса за намаляване на зависимостта от щатския долар. Тъй като алиансът напредва към създаването на своята система за сетълмент в дигитална валута, той може постепенно да се отклони от транзакции, базирани на долари, като по този начин намали глобалното влияние на долара и засили значението на валутите на БРИКС на световната сцена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.