НАЧАЛО Други

Еврозоната излиза от рецесията, а “големите четири” икономики надминават прогнозите

01.05.2024 16:15 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Еврозоната излиза от рецесията, а “големите четири” икономики надминават прогнозите

Еврозоната излезе от малката си техническа рецесия, след като през първите три месеца на 2024 г. икономиките от "голямата четворка" постигнаха по-добри от очакваните резултати.

След две последователни тримесечия на свиване с 0.1% през втората половина на 2023 г. 20-те държави, използващи единната валута, отбелязаха растеж от 0.3% между януари и март.

Данните на статистическата агенция на Европейската комисия – Евростат, разкриха, че еврозоната е постигнала най-солидния си растеж от третото тримесечие на 2022 г. насам, надминавайки очакванията на финансовите пазари за ръст от 0.2%.

По-ниските цени на енергията, намаляването на инфлацията, повишаването на реалните заплати и възможността за намаляване на лихвените проценти допринесоха за повишаването на активността след неубедителната 2023 г., през която еврозоната отбеляза растеж само през едно тримесечие.

Германия и Франция, двете най-големи икономики в Европа, се разшириха с 0.2%, а Италия и Испания отбелязаха темпове на растеж от съответно 0.3% и 0.7%. Резултатите на Германия през последното тримесечие на 2023 г. бяха ревизирани в посока надолу, като икономиката се сви с 0.5% вместо с първоначално отчетените 0.3%.

Сред по-малките икономики от еврозоната най-силно представяне отбеляза Ирландия, която нарасна с 1.1% през първото тримесечие на 2024 г., следвана от Латвия, Литва и Унгария, които се повишиха с 0.8%.

Отделни данни на Евростат сочат, че общата инфлация в еврозоната е останала стабилна през април на равнище 2.4%, докато базисната инфлация, изключваща енергията и храните, е намаляла от 2.9% на 2.7%.

Въпреки по-силния от очакваното растеж през първото тримесечие анализаторите отбелязаха, че по-ниската инфлация създава предпоставки за потенциално намаляване на лихвените проценти през следващите месеци.

Същевременно данните за растежа на Обединеното кралство през първото тримесечие, очаквани следващата седмица, се очаква да покажат 0.3% ръст, което е сигнал за край на леката рецесия, регистрирана през втората половина на 2023 г.

Данните на Английската централна банка разкриха, че одобренията за ипотечни кредити за покупка на жилища са нараснали до най-високото ниво от септември 2022 г. насам, достигайки 61,300 през март от 60,500 през февруари.

Комитетът по паричната политика на Английската централна банка трябва да обяви последното си решение относно лихвените проценти следващата седмица, като очакванията са официалните разходи по заемите да останат непроменени на ниво от 5.25%.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.