НАЧАЛО Други

Apple разбива рекорди с обявяването на обратно изкупуване на акции на стойност $110 милиарда

04.05.2024 23:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Apple разбива рекорди с обявяването на обратно изкупуване на акции на стойност $110 милиарда

Технологичният гигант Apple обяви монументална програма за обратно изкупуване на акции на стойност $110 милиарда, която е най-голямата в историята на САЩ и надминава предишните ѝ програми за обратно изкупуване на акции на стойност $90-100 милиарда съответно през 2021 г. и 2018 г.

Според Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers, мащабът на програмата за обратно изкупуване е “забележителен”, което предизвика спекулации сред анализаторите. Някои специалисти предполагат, че този ход е сигнал за потенциална промяна в корпоративната идентичност на Apple.

Сосник предполага, че Apple може да се превърне от акция с “висок растеж”, която силно разчита на научноизследователска и развойна дейност, в “стойностна акция”, която дава приоритет на възвръщаемостта за акционерите.

Доминиращата роля на компанията в обратното изкупуване на акции е очевидна, тъй като тя заема първите шест позиции в списъка на десетте най-големи обяви за обратно изкупуване на акции в САЩ. Това допълнително отдалечава компанията от конкуренти като Chevron, чието най-голямо обратно изкупуване възлиза на $75 милиарда, и компанията майка на Google – Alphabet, чието най-голямо обратно изкупуване е на стойност $70 милиарда.

Обявяването на програмата за обратно изкупуване съвпада със звездните тримесечни резултати на Apple, които надхвърлиха очакванията на Уолстрийт. Компанията не само надхвърли прогнозите за продажбите, но и предвиди връщане към ръст на приходите през текущото тримесечие.

Освен това Apple удължи серията си от последователни тримесечни увеличения на дивидентите до дванадесет години. Понастоящем компанията изплаща на инвеститорите $0.24 на акция, като дивидентната доходност е малко над 0.5%. Цената на акциите на компанията се повиши с над 8% по време на предварителната пазарна търговия и сега е над $180.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.