НАЧАЛО Други

Как разширяването на БРИКС може да се отрази на пазарите на петрол

09.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как разширяването на БРИКС може да се отрази на пазарите на петрол

През 2023 г. алиансът БРИКС отбеляза растеж, тъй като прие няколко нови държави членки, които официално затвърдиха членството си в началото на 2024 г.

Сред тези попълнения бяха държави със силни икономики, включително ОАЕ и потенциално Саудитска Арабия. Тези държави извличат богатството си предимно от изобилието на природни ресурси, по-специално от петрол.

Очаквайки по-нататъшно разширяване през 2024 г., БРИКС е готов не само да увеличи колективния си БВП, но и да окаже по-голямо влияние на световните пазари на петрол. Алиансът вече е постигнал значителен напредък в утвърждаването на контрола върху по-голям дял от търговията с петрол и в насърчаването на дедоларизацията. Понастоящем БРИКС контролира 47% от световния пазар на петрол, като засенчва скромните 2.1% на САЩ.

Нарастващият размер на блока БРИКС представлява предизвикателство за интересите на САЩ предвид сравнително ограничените им петролни резерви. Следователно залогът за Съединените щати е голям, особено ако БРИКС започне да приема местни валути за сделките с петрол, което може да намали господстващото положение на щатския долар.

Освен това Китай, който е основен инициатор на инициативата БРИКС, значително разшири влиянието си в петролния сектор. В това число се възползва от понижените цени на суровия петрол, като от декември насам натрупва огромни запаси. Макар че това се дължи отчасти на санкциите срещу Русия, то подчертава стратегическата позиция на Китай да извлече значителни ползи от БРИКС и нейната траектория на растеж.

Забележително е, че други членове на БРИКС като Русия и Южна Африка също започнаха да извършват сделки с петрол извън сферата на щатския долар. С включването на допълнителни богати на петрол държави в разширяването на блока тази тенденция се очаква да набере още по-голяма скорост през 2024 г., особено ако още богати на петрол икономики решат да се присъединят по-късно през годината.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.