НАЧАЛО Други

БРИКС държи почти 50% от пазара на петрол – САЩ едва 2%

01.02.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС държи почти 50% от пазара на петрол – САЩ едва 2%

В сряда Саудитска Арабия официално се присъедини към алианса БРИКС, отбелязвайки значителен напредък като първата голяма страна производител на петрол, която влиза в блока.

Това стратегическо включване засилва контрола на БРИКС върху почти половината от световния добив на петрол, което представлява предизвикателство за Съединените щати, които притежават само малка част от петролните резерви на страните от БРИКС.

Потенциалните последици са значителни, особено ако БРИКС реши да премине към приемане на местни валути за плащания за петрол – сценарий, който може да доведе до спад в стойността на щатския долар.

Съдбата на щатския долар сега отчасти е в ръцете на страните от БРИКС и предстоящите им решения могат да окажат значително влияние върху перспективите му. Понастоящем алиансът БРИКС разполага с 47% от световните запаси от петрол, докато САЩ държат едва 2.1%.

Ако БРИКС насърчи развиващите се страни да използват местните си валути при сделките с петрол, щатският долар може да се сблъска със сериозни последици.

Саудитска Арабия изрази готовност да приема местни валути, ако други развиващи се страни предпочитат такива методи на плащане. Въпреки това реалното прилагане на разплащания за петрол в местни валути все още не е започнало, като понастоящем щатският долар служи като основно средство за разплащане.

Въпреки това рискът от изместване на щатския долар при сделките с петрол е голям, като се има предвид, че БРИКС започна процес на дедоларизация.

Сега Съединените щати трябва да формулират инициативи за поддържане на стабилни отношения със Саудитска Арабия. Трябва да се отбележи, че местната валута на Кралството, както и валутата на ОАЕ – риалът и дирхамът, са обвързани с щатския долар.

Всяко нарушаване на тази договореност от страна на Саудитска Арабия и ОАЕ може да има неблагоприятни последици за техните местни валути, което може да се отрази на съответните им икономики. Ето защо преодоляването на тази деликатна ситуация е от решаващо значение за всички участващи страни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.