НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай се запасява с огромни количества петрол

24.01.2024 13:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай се запасява с огромни количества петрол

Китай, член на БРИКС, се възползва от спада в цените на суровия петрол, трупайки около 1.39 милиона барела дневно.

Страната се възползва от възможността да акумулира евтин суров петрол от санкционираната Русия, която е принудена да продава на по-ниски цени. 

През декември предходната година страната значително увеличи покупките си на петрол, в резултат на което в момента има запаси, равняващи се на шестмесечни доставки. 

Въпреки липсата на публично оповестяване на стратегическите си запаси, анализаторите подозират, че Китай съхранява суров петрол на стратегическо ниво. Освен от Русия, Китай придобива суров петрол с отстъпка и от други развиващи се страни по света.

Докладите сочат, че само през декември 2023 г. от Китай са придобивали 1.39 милиона барела суров петрол дневно, което е значително увеличение спрямо покупката от 20,000 барела дневно през ноември предходния месец. 

Представители на индустрията твърдят, че Китай активно се снабдява с петрол в световен мащаб, с изключение на САЩ, поради повишените цени на превозите.

С очакването за рязко нарастване на търсенето на петрол около средата на 2024 г. Китай потенциално би могъл да извлече огромна печалба, като продаде запасите си на други държави на по-високи цени. 

Освен това има спекулации, че Китай, заедно с други членове на БРИКС, може да повлияе на държавите да уреждат плащанията за петрол в китайски юани, а не в щатски долари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.