НАЧАЛО Други

Американските компании още се притесняват от икономически сътресения

08.02.2024 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американските компании още се притесняват от икономически сътресения

Икономиката на САЩ показва устойчивост, като показателите са стабилен пазар на труда, надхвърляне на прогнозите за растежа и отслабване на инфлацията.

Въпреки това се появява забележителен аспект на икономическата несигурност, тъй като публично търгуваните американски компании все повече задържат парични резерви.

През първата половина на миналата година американските корпорации са увеличили паричните си резерви с 13%, достигайки $2.35 трилиона в сравнение с $2.08 трилиона в края на 2022 г. Едновременно с това се наблюдава намаление на обратното изкупуване на акции, както е посочено в последния доклад “Cash Pile” на Moody’s Investors Service.

Тази тенденция повдига въпроси относно алтернативните разходи за задържане на парични средства. Дружествата потенциално биха могли да генерират по-висока възвръщаемост, като инвестират в дейността си или в ценни книжа, особено като се имат предвид относително ниските лихвени проценти по депозитите.

Освен това компаниите, обременени с високоразходен дълг в среда на нарастващи лихвени проценти, вероятно биха имали полза от използването на паричните си резерви за погасяване на дълга.

Преобладаващата несигурност, обхващаща фактори като продължаващата Ковид пандемия, геополитическото напрежение и световните избори, кара дружествата да отдават приоритет на ликвидността.

Поддържането на максимална гъвкавост става изключително важно в условията на такава непредсказуемост.

Виджай Говиндараджан, професор в Дартмутското бизнес училище “Tuck“, подчерта стратегическото значение на паричните средства в тази несигурна обстановка.

Проучванията, проведени от Говиндараджан и колегите му, подчертават, че приблизително 3% от публично търгуваните компании се отписват от борсата годишно поради неуспехи, произтичащи от различни фактори, като прекъсвания на веригата за доставки, трудови стачки, колебания в търсенето и технологични сътресения. Това подчертава значението на поддържането на ликвидност като защитна мярка срещу непредвидени предизвикателства.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.