НАЧАЛО Крипто Крими

Фрапиращите разкрития по делото срещу сриналата се крипто борса FTX

октомври 16, 2023 10:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фрапиращите разкрития по делото срещу сриналата се крипто борса FTX

През предходната година крипто гиганта FTX, ръководен от Сам Банкман-Фрийд (SBF), претърпя значителен срив, който и до днес се отразява в сферата на криптовалутите.

Сега в затвора и изправен пред обвинения от правителството на САЩ, Банкман-Фрийд е обвинен в организирането на това мащабно бедствие. Обратно, защитата на SBF го представя като страстен ентусиаст, който е навлязъл дълбоко в дигиталната сфера.

С навлизането в третата седмица на този процес, изненадващите разкрития, представени през първите две седмици, могат да подхранват опасенията за видната фигура в крипто сферата.

В началната седмица на този исторически процес Министерството на правосъдието на САЩ (МПС) отправи бараж от различни гледни точки срещу правната защита на SBF. Бомбастичните разкрития започнаха с разкриването от Мат Хуанг, съосновател на Paradigm, на значителна инвестиция, която в крайна сметка се срина до нулева стойност.

Напрежението ескалира още повече, когато Гари Уанг, съосновател на FTX, открито призна за редица нарушения под ръководството на SBF, което предизвика шокирани лица в съдебната зала. Към това се прибавиха и разкритията на Адам Йедидия за обезпокоителна схема за “измама” на клиенти и за голяма неизправност на борсата, която изкуствено е завишила авоарите на Alameda с $8 милиарда, благодарение на преведени по банков път депозити от клиенти на FTX.

Втората седмица стана свидетел на още по-драматичен развой на събитията със смайващите показания на Каролин Елисън. Тя разкри измамни практики, вариращи от изфабрикувани баланси до участието на лица от развлекателната индустрия за възрастни в крипто сметки.

Твърденията на Елисън обхващат отклоняване на средства на клиенти за покриване на задължения на Alameda, укриване на незаконно присвоени средства чрез измамни баланси и насочване на клиентски активи към недвижими имоти, рисков капитал и политическо финансиране. Значителните тегления на средства от Alameda доведоха до значителни загуби, включително $100 милиона, дължащи се на фишинг схема.

За да се усложнят нещата допълнително, наяве излязоха взаимодействията на Банкман-Фрийд със саудитския принц Мохамед бин Салман и използването на лица от определена професия за стратегии за освобождаване на средства. 

Свидетелските показания разкриха също така борбата на Alameda за получаване на одит, прехвърлянето на отговорности от Райън Саламе към Елисън и приписването на несъстоятелността на BlockFi от Зак Принс на грешните стъпки на FTX.

Те подчертават младежкото усърдие на Банкман-Фрийд и постоянно променящата се динамика на дигиталния пейзаж, което предполага, че са допуснати грешки, но не непременно с измамна цел. Диалозите на Банкман-Фрийд с влиятелни фигури, като саудитския принц Мохамед бин Салман, са обичайни за сектора на криптовалутите, където култивирането на глобални партньорства е наложително за оцеляването.

Разкритията по делото срещу Банкман-Фрийд подчертават наложителната необходимост от регулаторен надзор и откритост в областта на криптовалутите. Последиците се простират отвъд тази съдебна сага, служейки като ярко напомняне за продължаващите съдебни процеси и неотложната необходимост от внушаване на доверие и отговорност в сферата на дигиталните активи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

DeFi протокол стана жертва на хак – загубите възлизат на $47

Протоколът за децентрализиран обмен KyberSwap наскоро се сблъска с експлойт, който доведе до значителна загуба от приблизително $47 милиона, както сочат данните, записани в блокчейна.

ноември 24, 2023 21:00 2 мин. четене

Крадци се представят за полицаи, за да ограбят богати крипто инвеститори

В Канада полицията е повдигнала обвинение на 34-годишен мъж за участието му в обир на жилище. В инцидента са участвали лица, представящи се за служители на правоприлагащите органи, и в резултат на това е извършена кражба на $7.3 милиона в криптовалута.

ноември 24, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.