НАЧАЛО Други

Още една държава иска да се присъедини към БРИКС след като забрани долара

октомври 14, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава иска да се присъедини към БРИКС след като забрани долара

Министър-председателят на Ирак, Мохамед Шиа Ал Судани, изрази неофициален интерес към присъединяване към алианса БРИКС.

Това развитие идва след неотдавнашното изявление на Ирак относно забраната за теглене на пари в брой в щатски долари, която трябва да бъде въведена от 1 януари 2024 г.

Целта на този ход на Централната банка на Ирак е да се ограничи злоупотребата с чуждестранни парични преводи. Освен това Ирак активно се присъединява към усилията за дедоларизация заедно с алианса БРИКС.

Малко след обявяването на забраната на щатския долар министър-председателят Ал Судани потвърди, че Ирак е готов да стане член на БРИКС в очакване на официална покана от страните основателки.

В разговор с местния канал RT Ал Судани заяви:

Ирак е готов да се присъедини към групата БРИКС, ако получи покана от страните основателки…

Ирак разбира ролята на групата и е наясно с условията и изискванията за членство.

През последните две десетилетия Ирак, който се бори с продължителните санкции, се стреми да съживи икономиката си. Ето защо присъединяването към БРИКС предоставя отлична възможност за укрепване на вътрешната икономика, независима от зависимостта от щатския долар.

Една от основните цели на Ирак е да регулира нестабилните обменни курсове на черния пазар, които влияят на валутните стойности на щатския долар. Мазен Ахмед, генерален директор на отдел “Инвестиции и парични преводи” в Централната банка на Ирак, посочи, че незаконните практики на черния пазар са довели до загуби в размер на $10 милиарда.

Той обясни, че приблизително 50% от целия внос на пари в щатски долари се използва незаконно от операторите на черния пазар. Въпреки това Ахмед уточни, че депозитите, направени в щатски долари през 2023 г., могат да бъдат изтеглени през 2024 г. След 1 януари 2024 г. обаче няма да бъдат разрешени никакви други депозити или тегления.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.