НАЧАЛО Крипто Крими

Шокиращите признания на бившата приятелка на основателя на FTX

октомври 11, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Шокиращите признания на бившата приятелка на основателя на FTX

Каролин Елисън, ключов свидетел в процеса срещу Сам Банкман-Фрийд, твърди, че основателят на FTX е инструктирал нея и бившите ѝ колеги да присвоят около $10 милиарда депозити от клиенти на борсата.

Това незаконно действие уж било извършено, за да се финансират високорискови инвестиции и да се изплатят заеми.

Елисън, бивш ръководител на търговската компания на Банкман-Фрийд Alameda Research и негова бивша приятелка, направи тези разкрития в показанията си, което я позиционира като ключова фигура в делото на правителството срещу криптовалутния магнат. Тя призна участието си в измамата и се съгласи да сътрудничи на прокурорите:

Той ме насочваше да извършвам престъпления… Той беше този, който ни насочваше да вземаме парите на клиентите и да изплащаме заемите си.

Преди това тя се призна за виновна в измама и се съгласи да сътрудничи на прокуратурата.

Източник: Bloomberg

FTX се сблъска с катастрофален срив през ноември, след като беше разкрито, че Alameda тайно е отклонила милиарди долари от депозитите на клиентите на борсата. 

28-годишната Елисън разкри, че Банкман-Фрийд ѝ е възложила задачата да моделира потенциалните последици за Alameda при сценарий, при който крипто пазарите се сринат с 50% и борсата се сблъска със значителна негативна публичност. 

Това упражнение е било проведено една година преди срива на FTX. Банкман-Фрийд е организирал тази пазарна симулация поради намерението си да направи допълнителни инвестиции в рисков капитал в размер на $3 милиарда, което ескалира риска на Alameda.

Този инцидент предвещава събитията, които в крайна сметка доведоха до фалита на FTX, което противоречи на твърденията на Банкман-Фрийд, че не е знаел за финансовите рискове на Alameda. 

Елисън е назначена за съизпълнителен директор през 2021 г. заедно с колегата си трейдър Сам Трабуко, поемайки поста от Банкман-Фрийд, за да може той да се съсредоточи върху FTX и да се справи с потенциалните конфликти на интереси между двете структури. Миналата година Елисън пое едноличен контрол над Аламеда след напускането на Трабуко.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Oснователят на Terra Luna най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Според запознати източници висшият служител на правосъдието на Черна гора е изразил намерение да екстрадира До Куон, спорна фигура в сферата на криптовалутите, в САЩ, а не в Южна Корея.

декември 7, 2023 18:14 1 мин. четене

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути – по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

декември 3, 2023 14:00 2 мин. четене

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.