НАЧАЛО Регулации

ЕС създава нов регулатор за надзор на крипто пространството

август 16, 2022 10:40 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС създава нов регулатор за надзор на крипто пространството

Европейският съюз (ЕС) планира да създаде шести "орган за борба с прането на пари", който ще отговаря специално за регулирането на криптовалутната индустрия.

Макар че Регламентът за пазарите на крипто активи и спорният Регламент за прехвърляне на средства получиха по-голямата част от вниманието на криптовалутната индустрия, те са само малка част от по-голям пакет от политиката на ЕС за борба с прането на пари (AML), който ще има значително въздействие върху всички финансови институции.

ЕС ще продължи да регулира криптовалутите

Европейският съвет, Европейската комисия и Парламентът създават нов регулаторен орган за криптовалутите, който ще има правомощия върху сектора.

През юли миналата година Европейската комисия публикува предложението си за AMLD6, или Шестата директива за борба с прането на пари/финансирането на тероризма. Миналия месец Европейската комисия оповести своята версия. Тq ще бъде обсъденa от Европейския парламент след настоящата ваканция през август. Трите органа ще започнат т.нар. тристранни преговори, след като всеки от тях приеме собствената си версия на законодателството.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Какво е ISO 20022 и защо има значение?


Създаването на общоевропейски регулаторен орган за борба с прането на пари е ключов елемент от новото законодателство. Изглежда, че има малко несъгласие относно необходимостта от такъв орган и изискването той да има пряк контрол върху базираните в ЕС доставчици на услуги за крипто активи, въпреки че законодателните органи все още трябва да обсъждат.

AMLD6 очевидно ще бъде натоварен с мониторинга на доставчиците на крипто услуги, особено на тези, които се считат за „високорискови„, за разлика от по-ранните регламенти за борба с прането на пари, които предвиждаха само рамки за държавите от ЕС за събиране и обмен на информация. Поради това се очаква, че регулаторът ще ограничи потенциала за юрисдикционен арбитраж вътре в зоната.

Следва описание на новата система от парламентарен брифинг:

Надзор на равнище ЕС, състоящ се от ‘hub and spoke‘ модел – т.е. надзорен орган на равнище ЕС, компетентен за пряк надзор на определени финансови институции (ФИ), непряк надзор/координация на останалите ФИ и координационна роля за надзора на нефинансовия сектор като първа стъпка.

Законите за пазарите на крипто активи и за прехвърляне на средства, които не се отнасят само за крипто бизнеса, а за всички финансови институции, няма да имат същия акцент като AMLD6.

Съюзът е възприел строг подход към криптовалутите

ЕС е възприел строг подход към законите за крипто. Неотдавна Европейският парламент гласува в подкрепа на антианонимни разпоредби, които биха увеличили разходите, трудностите или дори невъзможността за транзакции между нехоствани портфейли и борси.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Лайткойн попадна под моментия контрол на мечките – какво да очакваме?


И макар че законопроектът за забрана на PoW добива беше отхвърлен от законодателния орган, Европейската централна банка все пак предвижда, че такава забрана в крайна сметка ще бъде въведена поради опасения за околната среда.

За ЕС глобалната организация ще отбележи значителна промяна. Директивите за борба с прането на пари от 2015 г. и 2018 г. – по-специално четвърта и пета – поставят изисквания към държавите членки да събират и предоставят конкретни данни, включително като подробности за действителната собственост на корпорациите.

Продължителността на прилагането им ще зависи от преговорите между Европейския парламент и последващите тристранни преговори с комисията. Ще минат години, преди регламентът да бъде изцяло приложен, включително и по отношение на персонала на AMLA. Въпреки това изглежда, че няма съмнение за появата на такъв регулатор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Губернаторът на Калифорния отхвърли въвеждане на строги крипто регулации

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм отхвърли законопроект, който щеше да наложи по-строги регулаторни мерки за крипто бизнесите, които работят в Златния щат.

септември 27, 2022 19:06 1 мин. четене

Kraken няма да се регистрира в SEC, твърди новото CEO

Бъдещият главен изпълнителен директор на крипто борсата Kraken съобщи, че фирмата не планира да се регистрира в Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC).

септември 26, 2022 13:47 1 мин. четене

Русия иска да позволи трансгранични плащания с криптовалути

Съобщава се, че руското министерство на финансите и централната банка са постигнали съгласие по законопроект, който позволява трансгранични разплащания с криптовалути, като по този начин се отхвърля предишното противопоставяне на Банката на Русия.

септември 23, 2022 18:53 1 мин. четене

Coinbase се сдоби с лиценз за работа в Нидерландия

Coinbase получи регулаторно одобрение да оперира в Нидерландия, превръщайки се в първата голяма крипто борса, която успява да се справи с това начинание.

септември 23, 2022 16:18 1 мин. четене