НАЧАЛО Биткойн

Биткойн и всички PoW валути ‘вероятно’ ще бъдат забранени, твърдят от ЕЦБ

юли 13, 2022 7:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн и всички PoW валути ‘вероятно’ ще бъдат забранени, твърдят от ЕЦБ

В скорошен доклад ЕЦБ разгледа климатичните рискове, които криптовалутите представят.

Ето какво споделиха авторите на доклада.


Много крипто активи, особено Биткойн и Етериум, имат значителен въглероден отпечатък, като според оценки на годишното им потребление на енергия, те се нареждат до държави от среден размер като Испания, Нидерландия и Австрия.


Основната причина за енергоемкостта на някои криптовалути е консенсусния механизъм за доказателство за работа (Proof of Work), се твърди в доклада. Докато се споменава, че има опити за стартирани от индустрията инициативи за преминаване към възобновяеми източници, като „Съвета за Биткойн майнинг“, от ЕЦБ не мислят, че те ще се окажат ефективни, тъй като членуването в такива организации е по избор. 


В допълнение възобновяемата енергия е лимитирана, което прави употребата ѝ за добив на Биткойн ирационална на фона на другите нужди на държавите и целите им за нетни емисии.


Като алтернатива на доказателството за работа авторите предлагат механизма за доказателство за залог (Proof of Stake), за който може да се твърди, че има значително по-ниско потребление от PoW. Докладът обаче признава, че крипто общността все още разглежда доказателство за работа като по-сигурния и децентрализиран вариант, като по всяка вероятност няма да има миграция към PoS за блокчейна на Биткойн. 


Докато твърдението, че с доказателство за залог би се намалило потреблението на енергия от страна на блокчейна на Биткойн, е вярно, авторите изглежда не са се задълбочили в различните технологии, които иновативните блокчейни с доказателство за работа използват. Добър пример за такъв проект е Kadena, които имат уникален подход, който им позволява да създадат устойчив блокчейн. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ‘Мечият пазар ще продължи 2 – 3 години’ – предупреждава трейдър

Авторите също така предупреждават крипто инвеститорите, че има вероятност  отрицателните външни фактори на криптодобива и политиките на различните юрисдикциите в областта на климата, да окажат силно негативно влияние на цените.


Към края на доклада се споменава, че всяка юрисдикция ще трябва да прецени дали допускането на PoW добив на териториите им си заслужава.

Публичните органи ще трябва да преценят дали големият въглероден отпечатък на някои криптоактиви не пречи на изпълнението на техните ангажименти за екологичен преход.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Цената на Celsius (CEL) скача с 800% за два месеца

Алткойн, базиран на Етериум (ETH), който се нарежда сред 100-те най-големи криптовалути по пазарна капитализация, се е повишил с трицифрени с трицифрени числа през последните 30 дни.

август 12, 2022 13:55 1 мин. четене

Питър Шиф: Биткойн напът да се срине под $10,000

В неотдавнашно интервю за Kitco прословутият защитник на златото Питър Шиф прогнозира, че цената на Биткойн (BTC) все още може да падне под нивото от $10,000 поради принудителни продажби.

август 12, 2022 12:30 1 мин. четене

Обявена е дата за Сливането на Етериум

Преминаването на Етериум към Proof-of-Stake наближава, като разработчиците се споразумяха за предварителна дата за Сливането.

август 12, 2022 11:27 1 мин. четене

BlackRock стартира частен Биткойн (BTC) тръст

BlackRock – най-големият мениджър на активи в света, стартира частен тръст за Биткойн за институционални клиенти в САЩ, според публикация блог на своя уебсайт.

август 12, 2022 10:22 1 мин. четене