НАЧАЛО Регулации

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

август 8, 2022 21:25 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

ISO 20022 е стандарт, който ще бъде използван от всички инициативи за финансови стандарти. 

Той би трябвало да стартира през ноември 2022 и да бъде напълно приложен ноември 2025 г.

ISO 20022 представлява стандарт за обмен на електронни данни между финансови услуги в платежната индустрия. Стандартът се базира на технологията за разпределен леджър, наричана DLT (или distributive ledger technology). 

Банките по света вече са се ангажирали с тази регулаторна рамка, която подкрепя SWIFT и Федералния резерв. Поради това, стандартът ще е сериозен катализатор за крипто сетора. В момента само няколко криптовалути са съвместими със стандарта и включват:

  • Algorand (ALGO)
  • Hedera (HBAR)
  • IOTA (MIOTA)
  • Quant (QNT)
  • Ripple (XRP)
  • Stellar (XLM)
  • XDC Network (XDC)

 

Предвид факта, че тази нова финансова система за международни разплащания ще замени съществуващата, обемът на транзакциите, които ще обработва новата система, ще бъде впечатляващ. Ако дори част от всички международни плащания се осъществяват чрез тези няколко криптовалути, съответстващи на ISO 20022, самият обем на транзакциите може да увеличи значително както пазарната капитализация, така и пазарната стойност на тези алткойни.

Банките и финансовите институции по света се готвят да навлизат в нова ера, като подготвят своите платежни системи за преминаване от SWIFT към поддържания от блокчейн стандарт ISO 20022 – много по-структуриран и богат на данни стандарт за финансови съобщения.

Проектира се, че през 2025 г. ISO ще бъде глобалният стандарт за платежни системи с висока стойност във всички резервни валути и се очаква да обслужва 80% от всички транзакции, включително 87% от стойността на транзакциите в световен мащаб. Наскоро от Европейската централна банка и SWIFT обявиха датите за въвеждане на стандарта ISO 20022.

ISO 20022 compliant crypto-list 1

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Япония ще позволи използването на криптовалути за публично финансиране

Японското правителство одобри стартъпи, които могат да използват криптовалутни токени като алтернативно средство за публично финансиране, различно от традиционния фондов пазар.

септември 16, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.