НАЧАЛО Регулации

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

август 8, 2022 21:25 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

ISO 20022 е стандарт, който ще бъде използван от всички инициативи за финансови стандарти. 

Той би трябвало да стартира през ноември 2022 и да бъде напълно приложен ноември 2025 г.

ISO 20022 представлява стандарт за обмен на електронни данни между финансови услуги в платежната индустрия. Стандартът се базира на технологията за разпределен леджър, наричана DLT (или distributive ledger technology). 

Банките по света вече са се ангажирали с тази регулаторна рамка, която подкрепя SWIFT и Федералния резерв. Поради това, стандартът ще е сериозен катализатор за крипто сетора. В момента само няколко криптовалути са съвместими със стандарта и включват:

  • Algorand (ALGO)
  • Hedera (HBAR)
  • IOTA (MIOTA)
  • Quant (QNT)
  • Ripple (XRP)
  • Stellar (XLM)
  • XDC Network (XDC)

 

Предвид факта, че тази нова финансова система за международни разплащания ще замени съществуващата, обемът на транзакциите, които ще обработва новата система, ще бъде впечатляващ. Ако дори част от всички международни плащания се осъществяват чрез тези няколко криптовалути, съответстващи на ISO 20022, самият обем на транзакциите може да увеличи значително както пазарната капитализация, така и пазарната стойност на тези алткойни.

Банките и финансовите институции по света се готвят да навлизат в нова ера, като подготвят своите платежни системи за преминаване от SWIFT към поддържания от блокчейн стандарт ISO 20022 – много по-структуриран и богат на данни стандарт за финансови съобщения.

Проектира се, че през 2025 г. ISO ще бъде глобалният стандарт за платежни системи с висока стойност във всички резервни валути и се очаква да обслужва 80% от всички транзакции, включително 87% от стойността на транзакциите в световен мащаб. Наскоро от Европейската централна банка и SWIFT обявиха датите за въвеждане на стандарта ISO 20022.

ISO 20022 compliant crypto-list 1

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

Регулаторите, вземащи политически решения във Великобритания не са единодушни по въпроса дали продажбата, пускането на пазара и разпространението на деривати и борсово търгувани облигации (ETN), свързани с криптовалути трябва да останат забранени за инвеститорите на дребно.

януари 26, 2023 13:30 2 мин. четене

Франция гласува за задължително лицензиране на крипто фирмите

След като в продължение на седмици френски служители призоваваха за по-строга крипторегулация във Франция, във вторник вечерта в Националното събрание на страната ще бъде гласуван нов регулаторен режим за криптофирмите.

януари 25, 2023 17:31 3 мин. четене

Ню Йорк предприема мерки за затягане на крипто регулациите

Финансовият регулатор на щата Ню Йорк се готви да публикува нови насоки, които имат за цел да предотвратят още един срив като този на FTX.

януари 24, 2023 21:05 2 мин. четене

Япония ще одобри определени стабилни монети до средата на 2023 г.

Все още няма възможност да се разбере дали стабилните монети, обезпечени с щатски долари ще бъдат разрешени в Япония до юни 2023 г., заяви FSA.

януари 24, 2023 18:26 2 мин. четене