НАЧАЛО Регулации

ЕС прие регламента MiCA след две години дебати

октомври 6, 2022 10:39 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС прие регламента MiCA след две години дебати

Органът за ценни книжа и пазари в Европа очерта плановете си за прилагане на широко обсъждания регламент Markets in Crypto-Assets (MiCA), който имат за цел да регулира виртуалните активи.

Регулаторният орган също така предупреди за финансовите рискове, свързани с криптоактивите.

В документа се отбелязва: “Наред с рязкото нарастване на капитализацията и емитирането на нови видове токени се наблюдава и съответно увеличение на обемите на търговия, подкрепено от появата на специализирани платформи за търговия с криптоактиви с размери и обеми, които сега съперничат на някои от по-малките установени пазари.

Европа е загрижена за вътрешната стойност на криптоактивите

ЕОЦКП отбеляза, че много криптоактиви нямат реална или осезаема стойност, за разлика от традиционните ценни книжа като акции или облигации, които предоставят на инвеститорите права върху бъдещи парични потоци или вземания върху активи на дружеството в случай на ликвидация.

Поради променливите си цикли на растеж и докато не се прилагат съответните регулаторни разпоредби, криптоактивите пораждат множество рискове, които в бъдеще могат да станат значими за финансовата стабилност“, отбеляза ЕОЦКП.

Документът се появява на фона, когато паундът и еврото се сриват на международния пазар. Неотдавна Messari отбеляза в свое проучване, че хората от Великобритания и ЕС продават своите лири и евро за Биткойн (BTC), тъй като стойността на националните им валути рязко спада.

ЕОЦКП също така изразява загриженост относно това как агресивните маркетингови инициативи, насочени към обществеността, особено към по-малко опитните инвеститори на дребно, биха могли да увеличат спекулативната дейност на пазара.

Той добавя: “Псевдонимността, която преобладава на пазарите на криптоактиви, прави практически невъзможно оценяването на кредитоспособността или съвкупните експозиции на участниците”

Още две години до окончателният вариант

В документа се изтъква и проучване на европейските надзорни органи, което установи, че приблизително 90 инвестиционни фонда, базирани в Европа, имат пряка експозиция към крипто, в допълнение към 20 фонда, които имат непряка експозиция.

А за борба с рисковете в документа се отбелязва създадената от ЕОЦКП рамка за наблюдение на риска на пазара на криптоактиви. Тя обхваща пет измерения – ликвидност, пазар, кредит, зараза и операция, за да анализира необезпечените криптоактиви, обезпечените стабилни монети, доставчиците на услуги за криптоактиви (CASP) и децентрализираното финансиране (DeFi).


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC) в момента е невероятно рядка възможност, твърди анализатор


Междувременно ЕОЦКП призова и международните органи за определяне на стандарти като Съвета за финансова стабилност (FSB) и Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) да окажат съдействие, предвид глобалния характер на пазара на криптоактиви.

Очаква се окончателният вариант на рамката MiCA, която има за цел да създаде цялостна регулаторна рамка за криптоактивите, да бъде публикуван в Официалния вестник през пролетта на 2023 г. и да влезе в сила 12 и 18 месеца след това.

Германската блокчейн асоциация също така по-рано беше актуализирала общността, че регулациите на MiCA ще започнат да се прилагат изцяло през 2024 г.

Актуализираният законопроект, който изтече на 20 септември, ще търси одобрение от Европейския съвет и Европейския парламент, преди да влезе в сила.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Регулаторни проблеми изгониха топ крипто борса от Великобритания

Крипто борсата Bybit реши да напусне пазара в Обединеното кралство в очакване на предстоящите разпоредби за крипто маркетинг, които ще бъдат приложени от Органа за финансово поведение (FCA) следващия месец.

септември 22, 2023 22:00 2 мин. четене

Тайланд въвежда нови закони за данъчното облагане на криптовалутите

От 1 януари 2024 г. Тайланд ще преразгледа законодателството си за данъка върху доходите, отнасящо се до приходите, придобити в чужбина.

септември 19, 2023 17:30 2 мин. четене

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене

Япония ще позволи използването на криптовалути за публично финансиране

Японското правителство одобри стартъпи, които могат да използват криптовалутни токени като алтернативно средство за публично финансиране, различно от традиционния фондов пазар.

септември 16, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.