НАЧАЛО Други

ЕС: Криптовалутите могат да засегнат традиционните финанси

октомври 5, 2022 11:15 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС: Криптовалутите могат да засегнат традиционните финанси

Пазарът на криптовалути се разраства с безпрецедентни темпове, а активите стават все по-популярни поради отказа на инвеститорите от фиат.

Сред основните европейски регулатори се появиха опасения какво означава това за стабилността на традиционните финанси.

Една от загрижените страни е Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), който смята, че криптовалутите, поради своята волатилност и липса на регулация, носят безброй рискове за финансовата стабилност. Това бе покрито в доклада му Криптоактивите и техните рискове за финансовата стабилност, публикуван на 4 октомври.

Според ЕОЦКП:

Поради нестабилните си цикли на растеж и докато не се прилагат съответните регулаторни разпоредби, крипто активите пораждат многобройни рискове, които в бъдеще могат да станат значими за финансовата стабилност.

Има нужда от надзор

В доклада регулаторът признава, че „понастоящем крипто активите все още са малки по размер и взаимовръзките им с традиционните пазари са ограничени“, но че „тази ситуация може да се промени, тъй като растежът на пазара може да настъпи внезапно, а предаването на риска е възможно по различни канали“.

Регулаторният орган признава, че нестабилността на крипто пазара все още не се е пренесла в масовия финансов сектор, но тази възможност не бива да се пренебрегва:

Досега сътресенията на пазара на криптоактиви (голяма част от които могат да се отдадат на присъщите уязвимости на пазарната структура и основната технология) не са се пренесли на традиционните финансови пазари или в реалната икономика. Възможно е обаче да се появят преливания в зависимост от това как ще бъдат овладени настоящите рискове и как ще се развият взаимовръзките между двете системи.

Поради тези причини ЕОЦКП подчерта необходимостта от непрекъснато наблюдение на сектора на криптовалутите и неговата взаимосвързаност с по-широката финансова система.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане


ЕОЦКП не е единственият финансов орган, който се притеснява от въздействието на криптовалутите върху традиционните финансови системи. 

Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), изрази опасения, че растежът на крипто може да представлява заплаха за традиционната банкова система. Управителят на Федералния резерв на САЩ Мишел У. Боуман също изрази загриженост по отношение на множество въпроси, свързани с криптовалутите, които според нея създават рискове за банковия сектор и отварят въпроси относно регулаторната им перспектива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Polkadot награждава потребителите за разкриване на измами

Polkadot обяви най-новата си инициатива, а именно, че ще възнаграждава с USDC членовете на общността си, разкрили измами, за да помогне на своята екосистема.

ноември 26, 2022 18:03 1 мин. четене

МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

Африка получи предупреждение от Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете, които крие бързото приемане на крипто, изтъквайки, че само една четвърт от държавите в Субсахарска Африка са регламентирали официално криптовалутите.

ноември 26, 2022 17:03 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Мечият пазар почти се изчерпа, твърди директора на deVere Group

Главният изпълнителен директор на финансово-консултантската компания deVere Group Найджъл Грийн е оптимист, че мечият пазар на криптовалутите ще приключи след месеци.

ноември 26, 2022 15:19 1 мин. четене

Binance събра $2 милиарда за спасителния фонд за индустрията

Binance се ангажира да предостави $2 милиарда на обявения наскоро спасителен фонд за крипто индустрията. 

ноември 26, 2022 12:51 1 мин. четене