НАЧАЛО Други

ЕС: Криптовалутите могат да засегнат традиционните финанси

05.10.2022 11:15 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕС: Криптовалутите могат да засегнат традиционните финанси

Пазарът на криптовалути се разраства с безпрецедентни темпове, а активите стават все по-популярни поради отказа на инвеститорите от фиат.

Сред основните европейски регулатори се появиха опасения какво означава това за стабилността на традиционните финанси.

Една от загрижените страни е Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), който смята, че криптовалутите, поради своята волатилност и липса на регулация, носят безброй рискове за финансовата стабилност. Това бе покрито в доклада му Криптоактивите и техните рискове за финансовата стабилност, публикуван на 4 октомври.

Според ЕОЦКП:

Поради нестабилните си цикли на растеж и докато не се прилагат съответните регулаторни разпоредби, крипто активите пораждат многобройни рискове, които в бъдеще могат да станат значими за финансовата стабилност.

Има нужда от надзор

В доклада регулаторът признава, че “понастоящем крипто активите все още са малки по размер и взаимовръзките им с традиционните пазари са ограничени”, но че “тази ситуация може да се промени, тъй като растежът на пазара може да настъпи внезапно, а предаването на риска е възможно по различни канали”.

Регулаторният орган признава, че нестабилността на крипто пазара все още не се е пренесла в масовия финансов сектор, но тази възможност не бива да се пренебрегва:

Досега сътресенията на пазара на криптоактиви (голяма част от които могат да се отдадат на присъщите уязвимости на пазарната структура и основната технология) не са се пренесли на традиционните финансови пазари или в реалната икономика. Възможно е обаче да се появят преливания в зависимост от това как ще бъдат овладени настоящите рискове и как ще се развият взаимовръзките между двете системи.

Поради тези причини ЕОЦКП подчерта необходимостта от непрекъснато наблюдение на сектора на криптовалутите и неговата взаимосвързаност с по-широката финансова система.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане


ЕОЦКП не е единственият финансов орган, който се притеснява от въздействието на криптовалутите върху традиционните финансови системи. 

Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), изрази опасения, че растежът на крипто може да представлява заплаха за традиционната банкова система. Управителят на Федералния резерв на САЩ Мишел У. Боуман също изрази загриженост по отношение на множество въпроси, свързани с криптовалутите, които според нея създават рискове за банковия сектор и отварят въпроси относно регулаторната им перспектива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Каква е целта на най-голямата стабилна монета Tether (USDT)?

Според главния изпълнителен директор на Tether Паоло Ардоино основната цел на Tether USD (USDT), най-голямата стабилна монета в света, е да осигури защита за хората в икономики, които се борят с инфлацията.

20.04.2024 20:16 2 мин. четене

Може ли икономиката на Иран да оцелее евентуална война?

На фона на обсъжданията на потенциални икономически мерки срещу Иран от страна на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) Техеран заяви, че е устойчив на западните бойкоти, като се позовава на рекордния износ на петрол въпреки значителните санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г.

20.04.2024 18:00 2 мин. четене

Проблемите за долара са много, а BlackRock използва Биткойн, за да се предпази от тях

Тъй като алиансът БРИКС е начело на глобалното отдръпване от щатския долар, BlackRock наскоро се насочи към Биткойн като средство за хеджиране на инфлацията на фона на опасенията, свързани със долара.

20.04.2024 12:00 2 мин. четене

БРИКС: Ще бъдат ли обявени нови членове на съюза през 2024 година?

На предстоящата среща на върха през 2024 г., която ще се проведе през октомври в руския град Казан, алиансът БРИКС е готов да представи най-новите си членове.

20.04.2024 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.