НАЧАЛО Други

“Доларът е тоалетна хартия” – Робърт Кийосаки

март 24, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
“Доларът е тоалетна хартия” – Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки, авторът на бестселъра "Богат татко, беден татко" и известен преподавател по финанси, наскоро влезе в заглавията на вестниците с прогнозата си за възможния край на глобалното господство на щатския долар като световна резервна валута.

В неотдавнашната сесия на радио “Богатият татко” на 21 март Кийосаки обясни мотивите си за тази прогноза.

Според него САЩ са били “тиранин” дълго време поради позицията на долара като резервна валута. Той се позова на закона на Грешъм, който гласи, че “лошите пари изтласкват добрите”, за да обясни защо господството на долара може да приключи.

Кийосаки оприличи долара на “тоалетна хартия” и заяви, че среброто и златото са “добрите пари”, които вероятно ще заменят долара:

Наблюдаваме края на американската империя. Съществува закон, наречен закон на Грешъм.

Това са лошите пари тук – те се наричат американски долар. Днес аз го наричам тоалетна хартия.

А това са добрите пари тук – това е среброто и това е златото. Така че законът на Грешъм е в действие днес. Америка беше нещо като тиранин, защото притежаваше резервната валута на света.

Кийосаки също така отбелязва, че създаването на икономически съюзи от други държави показва, че периодът на господство на долара може би приключва. Той цитира ръста на страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия и Китай), които предпочитат да сключват сделки в друга форма на валута. Той предположи, че светът се е наситил да извършва сделки в долари, като същевременно снабдява Съединените щати с реални стоки:

Това, което САЩ правят от дълго време, е да доставят на хората тоалетна хартия, а на нас [американците] да доставят стоки като пшеница, зърно, петрол, храна, злато, сребро...

Всички хора дават на Америка евтини или прекрасни стоки за тоалетна хартия, това е към своя край.

Всъщност Кийосаки и преди е предупреждавал за продължаващото обезценяване на долара, което според него вероятно ще направи валутата безполезна, особено при прекомерното печатане. В тази връзка той нарече долара “фалшиви пари”. Също така преди време той се застъпи за инвестиции в благородни метали и криптовалути, със специален акцент върху Биткойн.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на алткойн скочи с 2,000% след объркване


Кийосаки прогнозира възможен глобален икономически срив, който според него се влошава от нарастващата инфлация. Той обвини Федералния резерв, че не успява да овладее инфлацията и предполага, че катастрофата може да е неизбежна.

В заключение, прогнозата на автора за края на господството на щатския долар като световна резервна валута се основава на закона на Грешъм, нарастването на икономическите съюзи и продължаващото обезценяване на долара. Той съветва инвеститорите да се съсредоточат върху благородните метали и Биткойн като хедж срещу потенциалния срив, който според него може да се случи скоро.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на ““Доларът е тоалетна хартия” – Робърт Кийосаки”
  1. Бай Милен,

    През Втората световна война, немците са печатали “дойче марки” за войниците си, за да пазаруват от пазарите в окупираните страни! Движението на доларът по света е подобно. Това обогатява само емитентът и разбира се всички желаят край на тази практика.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.