НАЧАЛО Други

Крипто компаниите бягат към Ирландия в очакване на MiCA

октомври 22, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто компаниите бягат към Ирландия в очакване на MiCA

Coinbase избра Ирландия за свой главен хъб в Европейския съюз, като това решение произтича от благоприятния политически климат в страната за финтех компаниите и нейния авторитетен регулаторен орган. 

Въпреки че се сблъска с правни проблеми с Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ в САЩ, Coinbase активно разширява дейността си в световен мащаб.

Създавайки своя офис в Дъблин през 2018 г., Coinbase получи лиценз за електронни пари от Централната банка на Ирландия през следващата година. През декември 2022 г. тя се регистрира като доставчик на услуги за дигитални активи (VASP) и въведе директор за страната Ирландия. VASP в Ирландия предлагат редица услуги на местни клиенти, включително обмен между дигитални и фиатни валути.

Други крипто компании, сред които Gemini и MoonPay, също получиха статут на VASP в Ирландия. Съоснователят на Gemini също вижда Дъблин като врата към по-широкия европейски пазар с прилагането на Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA). Проактивната позиция на Ирландия за насърчаване на иновациите, особено в секторите на финтех и блокчейн, е очевидна чрез създаването на център за иновации през 2018 година.

Забележително е, че в доклад на Централната банка на Ирландия от март се подчертава, че значителна част от запитванията към хъба за иновации произхождат от компании, свързани с блокчейн и крипто. 

Това придвижване към Ирландия показва по-широка тенденция на гравитиране на крипто компаниите към страната. Kraken, голяма крипто борса, наскоро получи разрешение като институция за електронни пари, което ѝ позволява да разшири услугите за фиатни пари в евро в партньорство с банки в държавите – членки на ЕС. 

Въпреки че Binance някога обмисляше Ирландия като потенциална централа, в крайна сметка избра Париж за свой европейски център.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.