Home

БРИКС: Защо Нигерия трябва да се присъедини?

09.05.2023 8:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо Нигерия трябва да се присъедини?

Преди около пет години федералното правителство на Нигерия и Китай сключиха споразумение за обмен на валута.

Сделката на стойност 16 милиарда ренминби (RMB) или 720 милиарда нигерийски долара имаше за цел да осигури адекватна ликвидност в местна валута на нигерийските и китайските индустриалци и други предприятия, като по този начин намали трудностите, срещани при търсенето на щатски долари. Размяната имаше за цел също така да подобри скоростта, удобството и обема на транзакциите между двете страни.

Но Международният валутен фонд и Световната банка, които контролират Централната банка на Нигерия, осуетиха валутния суап. Целта на икономическия саботаж беше да се насърчи господството на щатския долар в Нигерия. Въпреки че оттогава Нигерия се е превърнала във важен източник на нефт и нефтопродукти за бързо развиващата се икономика на Китай, федералното правителство продължава да изисква плащане в долари вместо в найри.

Докато други държави предприемат мерки за насърчаване на местните си валути, федералното правителство продължава да доларизира нигерийската икономика. Съвсем наскоро правителството на Кения подписа споразумение със Saudi Aramco за доставка на гориво и дизел през следващите шест месеца, а Националната петролна компания на Абу Даби (Adnoc) ще доставя по три товара бензин всеки месец.

Сделката позволява на местните петролни компании да плащат за внесения петрол на кредит чрез междуправителствена сделка в шилинги, за да се намали натискът върху местната валута. Преди сключването на сделката Кения плащаше по $500 милиона месечно за внос на петролни продукти.

По същия начин Русия в съответствие със споразумение с Китай започна да извършва плащанията за доставките на газ за Китай в юани и рубли вместо в щатски долари. По същия начин индийските клиенти плащат за повечето руски петрол във валути, различни от долара, включително дирхам на Обединените арабски емирства, а напоследък и в руски рубли.

Публично известно е обаче, че страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) имат за цел да въведат нова международна валута, която да се използва за трансгранична търговия от страните членки. Преди срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе през август в Южна Африка, общо 24 държави се стремят да изградят стратегически съюз, който да оспори ролята на щатския долар като световна резервна валута.

Твърди се, че нигерийската държава оттук нататък трябва да бъде по-активна в даването на пронародна насока в политическата икономика. Нигерия също така трябва да поеме водеща роля в изпълнението на проекта на Африканския съюз (АС) за Африканска континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), който влезе в сила преди две години. Страната трябва да се стреми към ползите от насърчаването на търговията на такова регионално равнище като алтернатива на нарастващата доларизация на уязвимата икономика.

Така че вместо неуспешния редизайн на найрата, федералното правителство трябва да предприеме спешни мерки за спасяването на валутата си, като поднови валутния суап между Нигерия и Китай. Освен това подобни споразумения следва да се сключат и с други приятелски държави, така че Нигерия да може да плаща за вноса в найри. По-специално, купувачите на нигерийски суров петрол и природен газ следва да бъдат накарани да плащат в найри. В същото време федералното правителство трябва да обедини усилията си с БРИКС за насърчаване на нова международна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Камала Харис е готова за президентската надпревара: Какъв е планът ѝ?

Камала Харис може да се кандидатира за президент на Демократическата партия и да замени Джо Байдън. Тази промяна повдига въпроси относно нейните икономически политики и тяхното въздействие върху САЩ.

23.07.2024 21:00 2мин. четене

Доналд Тръмп отрече слуховете, че министър на финансите ще бъде директора на JPMorgan или BlackRock

Неотдавна в социалните мрежи се появиха слухове, че Доналд Тръмп иска да назначи Джейми Даймън от JPMorgan или Лари Финк от BlackRock за министър на финансите.

23.07.2024 19:45 1мин. четене

Глобиха най-големият копач на Биткойн (BTC) със $139 милиона

Marathon Digital Holdings, най-големият копач на Биткойн (BTC), листнат на NASDAQ, беше глобен със $139 милиона за нарушаване на споразумение.

23.07.2024 19:30 1мин. четене

Алткойн сезонът идва според експерт от екипа на Shiba Inu

Експертът по маркетинг в социалните медии на екипа на Shiba Inu (SHIB), известен на общността като “Lucie”, наскоро публикува туит, в който отправи оптимистично послание към поддръжниците на Shiba Inu.

23.07.2024 19:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.