НАЧАЛО Други

БРИКС: 24 държави искат да приемат новата валута

май 2, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 24 държави искат да приемат новата валута

На фона на разговорите за бъдещата валута на БРИКС държавите от алианса се фокусират върху това да увеличат използването на националната си валута в търговията и инвестициите.

Посланикът на Южна Африка Анил Сооклал направи изявление пред информационна агенция Tass по повод на това развитие. 

Според информацията осигуряването на развитието на нова световна резервна валута е на втори план. Впоследствие Сооклал заяви, че използването на националната валута се възприема като предпоставка за развитието на алтернативна валута.

Досега дедоларизация беше на първо място в дискусиите до 2023 г. Освен това се смята, че по-широкото използване на национални валути ще спомогне за намаляване на значението на щатския долар в световен мащаб. Смята се, че именно по този начин ще се проправи път за нова валута, разработена от банката на БРИКС.

24 страни се изправят срещу доларът

БРИКС се състои от пет държави – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Алиансът пръв поведе движението към дедоларизация, но в последно време доста страни изразиха готовност да се присъединят.

Според Анил Сооклал, посланик на Южна Африка в групата, Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Срещата на Фед идва: Какво да очакваме?


Други държави, които са проявали интерес за присъединяване са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, както и две държави от Източна Африка и една от Западна Африка – които той не посочи.

Сооклал сподели, че 13 държави официално са поискали да се присъединят, а други шест – неофициално. Следователно общо 24 държави участват в борбата за сваляне на щатския долар от световния му резервен статут.

Развитието на ситуацията показва, че не малко държави са заинтересовани да търгуват с валутата на БРИКС. Нациите искат да се отдалечат от щатския долар и да сложат край на американското финансово господство, тъй като смятат, че ако САЩ изпадне в рецесия, това може да доведе до хаос за всички.

Ако повече държави се откажат от долара, САЩ няма да имат средства да финансират дефицита си, което ще направи долара слаб. Това може да накара валутата на БРИКС, която според информацията ще бъде подкрепена със злато, да придобие значимост в новия финансов световен ред.

Ето защо се смята, че ако държавите от алианса постигнат съгласие за новата валута, то съдбата на щатския долар ще бъде решена на следващата среща на върха на БРИКС.

Въпреки всички, изглежда малко вероятно това да се случи в скоро време, тъй като създаването на нова система за международна търговия изисква сериозен ангажимент и проучване, което може да отнеме години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

3 Отговори на “БРИКС: 24 държави искат да приемат новата валута”
  1. Д.Димитров,

    Крайно време е тоалетната хартия с ликовете на президентите на САЩ да се обезцени.

  2. Иванов,

    И коя е тази валута на Брикс назовете я покажете я и кажете защо външно още не е взело мерки срещу руснаци и мексиканци за недопускане на наша територия защото е ясно че ония латиноси връщат българи и туристи от източна Европа по заповед на фашистка русия

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.