НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо желанието на Пакистан да се присъедини е обречено на провал

27.03.2024 16:05 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо желанието на Пакистан да се присъедини е обречено на провал

Стремежът на Пакистан да се присъедини към БРИКС среща значителни пречки, поради което е малко вероятно включването му да се осъществи успешно.

Въпреки желанието на страната да се присъедини към новосъздаващия се блок на световните сили, няколко критични фактора допринасят за това, че мечтата на Пакистан да се присъедини към БРИКС е малко вероятна.

Икономическа зависимост и нестабилност

Понастоящем икономиката на Пакистан се бори с тежка криза, характеризираща се със силна зависимост от финансова помощ от западни институции като МВФ. Тази зависимост противоречи на целта на БРИКС за оспорване на западната хегемония и може да попречи на приспособяването на Пакистан към по-широките цели на групата.

Ограничен икономически принос

Като развиваща се страна икономическите постижения на Пакистан остават в застой и не успяват да дадат съществен принос към световната икономика. Тази липса на икономическо влияние намалява привлекателността на Пакистан като потенциален член на БРИКС и може да натовари съществуващите членове без съизмерими ползи.

Спокойство за морална опасност

Склонността на Пакистан да използва членството си в БРИКС за достъп до облекчена финансова помощ, особено чрез институции като Новата банка за развитие (NDB), поражда опасения за морален риск. Подобно поведение би могло да подкопае усилията за справяне с икономическите предизвикателства пред Пакистан и да застраши целостта на финансовите механизми на БРИКС.

Сигурност и политическа нестабилност

Репутацията на Пакистан като държава, за която се твърди, че спонсорира тероризъм, съчетана с вътрешна политическа нестабилност и граждански вълнения, поставя значителни предизвикателства пред кандидатурата му за БРИКС. Освен това обтегнатите отношения със съседните държави, особено с Индия, и нарастващото напрежение със съществуващия член на БРИКС плюс Иран допълнително усложняват перспективите на Пакистан в рамките на блока.

Липса на съгласуваност и значимост

Ефективността на БРИКС зависи от силата и сплотеността на неговите държави членки. Включването на Пакистан, предвид настоящите му икономически и политически предизвикателства, може да подкопае единството и значимостта на групата на световната сцена. Освен това неспособността на Пакистан да изпълни критериите за икономическа и политическа стабилност, изисквани за членство в БРИКС, допълнително влошава перспективите му.

Заключение

В заключение, мечтата на Пакистан да се присъедини към БРИКС вероятно ще се провали поради икономическата му зависимост, ограничения му принос към световната икономика, опасенията за морален риск, проблемите със сигурността и липсата на съгласуваност със съществуващите членове. Макар че стремежът към по-голямо представителство в глобалното управление е похвален, сегашните обстоятелства в Пакистан правят включването му в БРИКС неосъществимо на този етап.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.