НАЧАЛО Други

БРИКС: Централните банки ще движат цените на златото според Goldman Sachs

26.03.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Централните банки ще движат цените на златото според Goldman Sachs

На фона на продължаващите усилия на страните от БРИКС да намалят зависимостта си от щатския долар, Goldman Sachs прогнозира, че покупките на централните банки допълнително ще повишат цената на златото, както съобщава Bloomberg.

Действително, цените на златото се повишиха до безпрецедентни нива през 2024 г. и се очаква стремежът за укрепване на златните резерви да запази тази възходяща траектория.

Глобалният геополитически пейзаж значително засили търсенето на злато в международен мащаб. По-специално, множество централни банки по света активно трупат златни резерви като хедж срещу потенциален срив на щатския долар. Следователно стратегиите за диверсификация, включващи злато, стават все по-разпространени, като по този начин оказват натиск за повишаване на стойността му, смятат анализаторите на банката.

Последните събития подчертават ключовата роля на централните банки във влиянието върху цените на златото на фона на ангажимента на страните от БРИКС да намалят зависимостта си от щатския долар. Goldman Sachs прогнозира, че тези придобивки ще продължат да повишават цените на златото наред с другите суровини. Нещо повече, постоянният стремеж за увеличаване на златните наличности се дължи на стремежа на правителствата да диверсифицират резервите си от щатския долар.

Според доклада на Bloomberg Goldman Sachs очаква 15% ръст на възвръщаемостта на суровините, включващ придобивания на злато и петрол. Банката приписва тази прогноза на фактори като намаляване на лихвените проценти и геополитическо напрежение, които засилват търсенето на суровини, особено на злато.

Тази прогноза съвпада с по-ранен анализ, изготвен от инвестиционната банка през февруари, в който се предвиждаше 12% увеличение на цените на златото. Като основни катализатори бяха посочени придобивките на централните банки и геополитическата несигурност. По-специално, Китай и Индия бяха изтъкнати като водещи купувачи на злато, което се дължи на продължаващите им усилия за диверсификация от щатския долар и насърчаване на местните валути и алтернативните активи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.