НАЧАЛО Други

БРИКС: Какво мисли Индия за опитите на Пакистан да се присъедини към съюза

06.12.2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Какво мисли Индия за опитите на Пакистан да се присъедини към съюза

Наскоро Пакистан изрази интерес да се присъедини към влиятелния алианс БРИКС - група, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Този ход е в съответствие с целта на БРИКС да засили глобалното си влияние, като представлява над 40% от световното население и значителна част от световната икономика.

Докато Пакистан вижда в присъединяването към БРИКС възможност да допринесе за международното сътрудничество и приобщаващия мултилатерализъм, Индия запазва мълчание публично, но изразява скептицизъм при закрити врата.

Някои индийски официални лица смятат, че БРИКС трябва да засили критериите си за членство, за да запази първоначалните си цели като коалиция от сходно мислещи държави със средни доходи.

Пакистан активно търси подкрепа от ключови членове като Китай и Русия, както политическа, така и финансова, за да подкрепи кандидатурата си за членство в БРИКС. Въпреки това алиансът изпитва трудности да се обедини като последователна политическа или икономическа структура поради различните политически системи, икономически мащаби и стратегическо съперничество, особено между Китай и Индия.

Анализаторите предполагат, че Китай, който е доминиращата сила в БРИКС, се стреми да използва влиянието си, като повлияе на динамиката на групата, за да се съобрази в по-голяма степен със своите геополитически интереси. Това доведе до спекулации относно бъдещето на Индия в рамките на БРИКС, особено като се имат предвид засилващите се връзки със САЩ, което може да доведе до натиск за излизане на Индия от алианса.

Съществува мнението, че Китай се стреми да превърне БРИКС в антизападен и антиамерикански алианс, като включва държави, които отразяват неговите глобални възгледи. Тази динамика поставя предизвикателства пред Индия, като може да повлияе на нейната позиция и роля в групата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.