НАЧАЛО Други

Трагедия в САЩ разклаща глобалния фондов пазар

27.03.2024 14:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Трагедия в САЩ разклаща глобалния фондов пазар

Последиците от срутването на моста в Балтимор се отразяват на световните фондови пазари, предизвиквайки спад в акциите на транспортните и въгледобивните компании.

Пристанището, което служи като основен път за транспортиране на контейнери и круизни лайнери, разполага с най-дълбокото ниво в залива Чесапийк в Мериленд. 

Разположено по-близо до Средния Запад в сравнение с други пристанища по Източното крайбрежие, то включва пет обществени и дванадесет частни терминала, както е описано на уебсайта на правителството на Мериленд.

Ключова роля играе пътят I-695, който е важна пътна артерия за камиони и моторни превозни средства, свързваща Вашингтон, Балтимор, Филаделфия и Ню Йорк. Нещастният инцидент се е случи точно преди предстоящия Великденски уикенд в страната, което изостря въздействието му върху транспортните мрежи.

Според данни, предоставени от Пристанищната администрация на щата Мериленд, пристанището в Балтимор е най-натовареното в Съединените щати по отношение на автомобилните превози, като през 2023 г. са преминали над 750,000 превозни средства. Освен това то се отличава като най-голямото американско пристанище по обем за обработка на селскостопански и строителни машини, както и на селскостопански продукти.

Миналата година пристанището отбеляза ключов момент, като обработи рекордно количество товари, което му отреди 20-о място в класацията на най-големите пристанища в страната по отношение на общия брой товари, според статистиката на Бюрото по транспорт.

След злополуката с кораба, нает от датската корабна компания Maersk, който се сблъска с моста “Франсис Скот Кий“, стойността на акциите на Maersk отбелязаха значителен спад, като в Копенхаген те паднаха с цели 8%.

Преди инцидента акциите на Maersk вече бяха отбелязали спад от 25% от началото на годината до понеделник, което се дължи на предизвикателствата в региона на Червено море и намаленото търсене на товари след пандемията. Преди това, през февруари, компанията обяви спирането на програмата за обратно изкупуване на акции и сподели очакване за значително намаляване на приходите.

Освен това смущенията засегнаха и Consol Energy, въгледобивна компания, която разчита на морския терминал в Балтимор за товарене на въглища на големи океански кораби, като стойността на акциите ѝ се понижи с 10%.

Спадът на акциите във вторник доведе до загуба на приблизително $200 милиона от пазарната капитализация на Consol, което я намали до приблизително $2.4 милиарда.

По подобен начин спадът в стойността на акциите на Maersk доведе до загуба от около $500 милиона в пазарната капитализация. Очаква се финансовите последици за спедиторите, застрахователите, Consol и други заинтересовани страни да бъдат трайни и да продължат няколко месеца.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Криптовалутите се разрастват два пъти по-бързо от интернет

Главният изпълнителен директор на Real Vision, Раул Пал, изрази оптимизъм относно бъдещето на криптовалутите във финансите, предвиждайки значителни темпове на приемане, надхвърлящи дори растежа на интернет.

18.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.