Home

БРИКС: Защо държавите от Южна Азия искат да се присъединят към съюза?

06.07.2024 21:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо държавите от Южна Азия искат да се присъединят към съюза?

Страните от Югоизточна Азия - Тайланд и Малайзия - проявяват силен интерес към присъединяване към икономическия съюз БРИКС.

Миналия месец Тайланд официално подаде молба за членство, а малайзийският министър-председател Ануар Ибрахим обяви, че Малайзия скоро ще започне официалния процес.

Пити Срисангам, изпълнителен директор на Фондация АСЕАН, изтъкна възможностите за търговия и инвестиции, които членството в БРИКС би могло да предложи, като подчерта, че в блока понастоящем липсва представителство на Югоизточна Азия. Джеймс Чин, професор по азиатски проучвания в Университета на Тасмания, отбеляза, че Тайланд и Малайзия, като средни сили, ще получат по-голям глас в световните дела и значителни търговски ползи от присъединяването си към БРИКС.

Рахул Мишра от Центъра за индо-тихоокеански изследвания към университета “Джавахарлал Неру” смята, че дигиталната икономика на Малайзия може да се развива по-бързо чрез интеграция с държавите от БРИКС. Тайланд би могъл да привлече инвестиции в сферата на услугите, производството и селското стопанство. Обширните търговски връзки на двете страни с Китай, който е най-големият търговски партньор на Малайзия от 15 години, а на Тайланд – от 11 години, са повлияли на интереса им към членство в БРИКС.

Министърът на външните работи на Тайланд Марис Санджампонгса уточни, че присъединяването към БРИКС не е свързано с избор на страна, а с увеличаване на икономическите възможности при запазване на неутралитет. По подобен начин обществените нагласи в Малайзия са в полза на Китай, както разкрива проучване на института ISEAS-Юсоф Ишак.

Други страни от Югоизточна Азия като Виетнам, Лаос и Камбоджа също са потенциални кандидати за БРИКС поради силните си връзки с Китай, Индия и Русия. Въпреки спекулациите, Индонезия засега е решила да не се стреми към членство в БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.