Home

БРИКС: Ще успее ли дигиталната валута на съюза да измести петродолара?

05.07.2024 19:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще успее ли дигиталната валута на съюза да измести петродолара?

Във финансовия сектор се появяват разговори за потенциала на дигиталната валута на БРИКС да измести петродолара.

Въпреки че тази форма на парично средство на БРИКС все още е концептуална и не съществува, предвижда се тя да бъде дигитална валута на централната банка (CBDC), а не криптовалута, базирана на блокчейн.

Смята се, че тази валута може да наподобява китайския дигитален юан или дигиталния долар, който понастоящем се обмисля от Федералния резерв и който все още не е емитиран.

През 1999 г. няколко държави от Европейския съюз създадоха единна валута – еврото, заедно с нова централна банка – ЕЦБ. За разлика от предвидената дигитална валута на БРИКС, при създаването си еврото не беше цифрово и имаше за цел да замени националните валути.

Целта на тази обща валута е да оспори статута на щатския долар като световна резервна валута, а не да замени националните валути на страните членки.

В продължение на няколко десетилетия щатският долар е преобладаващата глобална валута, особено след разпадането на Съветския съюз. Често наричан “петродолар”, щатският долар е и основната валута на световния пазар на петрол.

С нарастващото влияние на Китай обаче САЩ вече нямат безспорна доминация в световен мащаб и по този начин ролята на щатския долар като водеща валута на световния петролен пазар се оспорва. По-специално Китай се стреми да създаде алтернативен световен пазар на петрол, който да не зависи от щатския долар.

Преди няколко години Китай въведе дигиталния юан като част от тази стратегия, въпреки че той все още не е успял да измести петродолара в световен мащаб.

С напредването на дискусиите за дигиталната валута на БРИКС фокусът остава върху това дали тя може ефективно да оспори господстващото положение на щатския долар на световния пазар, особено в петролния сектор. Успехът и въздействието на тази валута ще зависят от различни икономически и геополитически фактори.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.