НАЧАЛО Други

БРИКС: Защо Аржентина отказа да се присъедини към съюза?

18.01.2024 13:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Защо Аржентина отказа да се присъедини към съюза?

След встъпването в длъжност на президента Хавиер Милей през декември 2023 г., неговото правителство реши да не присъединява Аржентина към групата БРИКС, като оттегли планираното си членство през януари 2024 г.

Това решение, макар и да спечели одобрението на поддръжниците на Милей, също така сигнализира за стратегическа промяна към укрепване на икономическите връзки със Съединените щати, оставяйки място за потенциално участие в БРИКС в бъдеще.

По време на 15-ата среща на върха на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка, през август 2023 г. бяха направени планове за включване на Аржентина и пет други държави в БРИКС от януари 2024 г. Малко преди официалното приемане от страна на Аржентина обаче президентът Милей предаде отказа си в писмо до лидерите на БРИКС, като се позова на неподходящия момент за подобна стъпка.

Няколко фактора повлияха на решението на Аржентина да се въздържи от присъединяване към глобалната рамка. На първо място, решаваща роля изигра ангажиментът на Милей да изпълни предизборните си обещания. По време на изборите той последователно се противопоставяше на влизането на Аржентина в БРИКС, като твърдеше, че страната се придържа към САЩ и Израел и не желае да се съюзява с комунистически държави.

Освен това новото правителство, под ръководството на Милей, се размина с външната политика на предишната администрация. Подходът на Милей включваше значителни вътрешни реформи, като например намаляване на държавните разходи, девалвация на песото и неподновяване на договори с цел намаляване на публичните разходи и справяне с инфлацията.

Второ, отклонението на настоящото правителство от предишното се корени в икономически съображения. Предишното правителство се сблъска с продължителен икономически спад, характеризиращ се с четиригодишно свиване на икономиката, зашеметяваща 142.7% кумулативна инфлация през последните 12 месеца и като цяло лоши икономически резултати. Дистанцирайки се от непопулярните политики на предишната администрация, Милеи цели да спечели общественото одобрение.

И накрая, аржентинското правителство при Милей стратегически се присъединява към САЩ, изразявайки идеологически предпочитания към американския модел на развитие пред този на Китай. Въпреки че критиките на Милей към Китай са отбелязани, осигуряването на подкрепата на САЩ е от решаващо значение за икономическата стабилност на Аржентина.

Правителството търси финансиране от правителството на САЩ, частни инвеститори и Международния валутен фонд (МВФ), за да се справи с икономическите предизвикателства, включително намаляващите резерви и нарастващия външен дълг.

Въпреки настоящата позиция на отказ от членство в БРИКС, правителството на Милеи може да преразгледа позицията си в бъдеще. Геополитическата обстановка, белязана от засиленото съперничество между САЩ и Китай и САЩ и Русия, предоставя на Аржентина възможност да получи подкрепата на САЩ, като запази дистанция от БРИКС, водена от Китай и Русия. Този стратегически ход съответства на консенсуса в американските политически и академични среди, които разглеждат БРИКС като алтернативен световен ред.

В заключение, решението на правителството на Милей да откаже временно присъединяване към БРИКС отразява смесица от идеологическа съгласуваност, вътрешнополитически съображения и стратегически икономически приоритети. Въпреки че настоящата позиция дава приоритет на връзките със САЩ, бъдещите събития могат да повлияят на позицията на Аржентина в рамките на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.