НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия още не се е присъединила според министър

18.01.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия още не се е присъединила според министър

Министърът на търговията на Саудитска Арабия Маджид ал-Касаби уточни на 54-ата годишна среща на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, че страната не се е присъединила официално към БРИКС, въпреки че е получила покана.

Макар че първоначално в докладите се твърдеше за членство на Саудитска Арабия, объркването беше отстранено от ал-Касаби, който подчерта, че официалното приемане е в процес на изпълнение и се очакват допълнителни подробности от саудитското правителство.

Неяснотата около поканата се дължи на геополитическото напрежение между Китай и САЩ, което кара Саудитска Арабия внимателно да обмисли решението. БРИКС, първоначално състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се разшири, като включи Обединените арабски емирства, Иран, Египет и Етиопия, а Аржентина отказа поканата през ноември.

Потенциалното включване на Саудитска Арабия, която е най-голямата икономика в арабския свят с годишен БВП, надхвърлящ $1 трилион и значителни петролни резерви, би засилило допълнително БРИКС в икономическо отношение.

Присъединяването към БРИКС означава стратегическа промяна за Саудитска Арабия, която предоставя нови икономически възможности и пътища за диверсификация с цел намаляване на зависимостта от петрола.

Този ход също така засилва геополитическото влияние както на Саудитска Арабия, така и на други близкоизточни държави членки, като постига баланс между традиционните западни съюзи и нововъзникващите глобални партньорства.

Медиите съобщават, че през май предходната година Саудитска Арабия е водила разговори с Новата банка за развитие (НБР) на БРИКС за присъединяване към блока.

Създадената през 2015 г. НБР има за цел да подкрепя инфраструктурата и устойчивото развитие в страните от БРИКС и други нововъзникващи икономики. Потенциалното включване на Саудитска Арабия би могло да осигури на НБР нови възможности за финансиране, като засили капацитета ѝ за управление на рисковете, свързани с глобалното оттегляне от долара.

В обобщение, въпреки че Саудитска Арабия не е приела официално поканата на БРИКС, текущите разсъждения подчертават потенциалните икономически предимства, стратегическите възможности и геополитическото влияние, свързани с присъединяването към блока, което го прави изключително важно решение за страната.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.