НАЧАЛО Други

БРИКС: 3 държави от съюза готови да пуснат нова валута, за да се борят с долара

17.01.2024 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 3 държави от съюза готови да пуснат нова валута, за да се борят с долара

Появата на потенциална валута на БРИКС, която да се противопостави на щатския долар, набира скорост, като три страни членки започнаха процеса.

Алиансът БРИКС работи активно за промяна на глобалния финансов пейзаж, като се стреми да създаде “многополюсен свят“, който да намали влиянието, традиционно упражнявано от САЩ и техните западни съюзници върху други държави

Полагат се усилия за убеждаване на развиващите се страни в Азия, Африка и Южна Америка да се откажат от щатския долар, приемайки предстоящата промяна във финансовата парадигма.

Наскоро Сергей Глазиев, бивш съветник на руския президент Владимир Путин и икономист, превърнал се в политик, потвърди напредналия етап на развитие на новата валута. Глазиев разкри, че три от първоначалните пет държави основателки на БРИКС са постигнали споразумение за въвеждане на предложената валута.

Реализирането на тази нова валута обаче зависи от одобрението на Индия и Китай – двете останали страни основателки, които все още не са дали съгласието си. Глазиев подчерта, че политическият консенсус на всички държави от БРИКС е от решаващо значение за стартирането на валутата, като три държави членки вече са изразили подкрепата си.

В обобщение, основното препятствие пред въвеждането на валутата на БРИКС се състои в осигуряването на политическо съгласие от страна на Индия и Китай. Бразилия, Русия и Южна Африка, първоначалните държави основателки, подкрепиха идеята, докато разширените членове на БРИКС все още работят за постигането на единодушен консенсус. Разгръщащият се сценарий означава потенциална промяна в световния икономически ред, оспорваща преобладаващата доминация на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Бичите настроения преобладават на фондовия пазар – какво да очакваме?

Сегашните настроения на инвеститорите в акции са изключително оптимистични и достигат невиждани от години нива. Въпреки това в този момент е необходимо да се внимава с агресивното навлизане на пазара.

22.05.2024 17:30 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.