НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия все още обмисля да се присъедини към съюза

19.01.2024 8:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия все още обмисля да се присъедини към съюза

Според източници, запознати с въпроса, Саудитска Арабия в момента обмисля поканата за присъединяване към блока БРИКС, отправена от групата миналата година.

Поканата, която включваше също Обединените арабски емирства, Египет, Иран, Аржентина и Етиопия, трябваше да влезе в сила от 1 януари. През ноември обаче Аржентина посочи, че няма да се присъедини към съюза.

Източниците подчертаха, че 1 януари не е строг краен срок за вземане на решение, а един от тях изтъкна потенциалните предимства от присъединяването към блока, особено като се имат предвид Китай и Индия като важни търговски партньори на кралството.

Разширяването на групата БРИКС, състояща се от Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка, би донесло допълнителна икономическа сила. Освен това то е в съответствие с изразената от тях цел да подкрепят Глобалния юг.

Файсал Алибрахим, министър на икономиката на Саудитска Арабия, потвърди, че кралството все още е в процес на вземане на решения относно присъединяването към блока.

На фона на нарастващото геополитическо напрежение между САЩ, Китай и Русия и опасенията на Вашингтон от затоплянето на отношенията на Саудитска Арабия с Пекин, Рияд внимателно обмисля своите възможности. Въпреки силните връзки със САЩ, Саудитска Арабия все повече се стреми към независим път от опасения, че САЩ може да са по-малко ангажирани със сигурността на Персийския залив.

Министърът на търговията на Саудитска Арабия спомена на Световния икономически форум в Давос, че кралството не се е присъединило към БРИКС, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че работата по интегрирането на Саудитска Арабия в блока БРИКС продължава. По-ранни съобщения на саудитската държавна телевизия, в които се твърдеше, че кралството се е присъединило към блока, по-късно бяха премахнати от профилите ѝ в социалните медии.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.