НАЧАЛО Други

БРИКС: Една от най-важните задачи в момента – да се интегрира Саудитска Арабия

18.01.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Една от най-важните задачи в момента – да се интегрира Саудитска Арабия

В отговор на вчерашните изявления относно разширения състав на БРИКС Русия потвърди ангажимента си за включването на Саудитска Арабия.

По-конкретно, от страната подчертаха значението на включването на поканената държава в икономическия съюз.

По време на годишната среща на върха през 2023 г. Саудитска Арабия получи покана да се присъедини към алианса БРИКС. Към момента Аржентина е единствената държава, която е отказала поканата. Саудитска Арабия обаче посочи, че не се е присъединила официално към блока от началото на новата година, както бе разпространено в множество медии.

2023 г. се оказа ключова за алианса БРИКС, белязана от повишена известност и заглавия относно плановете му за дедоларизация. Планът за разширяване, дългоочаквано геополитическо събитие, се разгърна през този период, макар и с някои първоначални предизвикателства.

Въпреки отхвърлянето на поканата от една държава и забавянето на Саудитска Арабия да официализира членството си, председателят на БРИКС за 2024 г., Русия, подчерта продължаващите усилия за интегриране на Саудитска Арабия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта продължаващото значение на включването на Саудитска Арабия, като заяви, че работата по интеграцията напредва и през новата година. Освен това Песков изрази мнение, че не е запознат с коментарите на министъра на търговията на Кралството, направени на Световния икономически форум в Давос, относно статута му в БРИКС.

Присъствието на Саудитска Арабия в БРИКС е от първостепенно значение, тъй като осигурява на икономическия съюз важен член. Като се има предвид значителното ѝ влияние върху производството и потреблението на енергия, Саудитска Арабия може да допринесе за усилията на блока да установи доминираща позиция. Освен това близостта ѝ до САЩ затвърждава ролята ѝ в плановете на алианса за дедоларизация.

Въпреки че Саудитска Арабия твърди, че все още не е станала официално член, ситуацията може да се развие през следващите седмици. Първоначалното обявяване на разширяването позиционира страната като значително допълнение и е малко вероятно позицията ѝ в алианса да бъде застрашена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.