НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия и Индия обсъждат стратегически партньорства

18.01.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия и Индия обсъждат стратегически партньорства

Лидерите на страните от БРИКС, Индия и Русия, проведоха в понеделник телефонна дискусия, в която обсъдиха редица теми, свързани със стратегическото им партньорство.

По време на разговора между министър-председателя на Индия Нарендра Моди и президента на Русия Владимир Путин акцентът беше поставен върху очертаването на пътна карта за предстоящи инициативи.

Темите, обсъдени по време на телефонния разговор, включваха напредък в стратегическите партньорства, формулиране на пътна карта за бъдещи инициативи за сътрудничество, обмен на гледни точки по регионални и глобални въпроси и председателството на Русия на БРИКС

Тъй като тази година Русия поема ръководството на БРИКС, подготовката за 16-ата среща на върха на съюза през октомври 2024 г., която е планирана да се проведе в Казанска област, също беше централна точка на дискусията.

Предстоящата среща на върха на групата има важно значение, тъй като разширеният блок от 10 държави ще определи траекторията на колективните си действия.

Ключова инициатива в дневния ред е дедоларизацията, с потенциално формиране на нова валута от БРИКС. Въздействието на подобна стъпка върху различни сектори в САЩ буди загриженост.

Министър-председателят Моди потвърди положителния характер на разговора с президента Путин в X (Twitter), като подчерта трайните приятелски отношения между Индия и Русия, продължаващи вече десетилетия:

Имах добър разговор с президента Путин. Обсъдихме различни положителни развития в нашето специално и привилегировано стратегическо партньорство и се договорихме да изготвим пътна карта за бъдещи инициативи. Проведохме и полезен обмен на мнения по различни регионални и глобални въпроси, включително руското председателство на БРИКС.

Пресслужбата на Кремъл излезе с изявление, в което се посочва взаимният ангажимент за поддържане на лични контакти с Индия. Това телефонно взаимодействие следва неотдавнашното посещение на министъра на външните работи на Индия С. Джайшанкар в Русия, където той участва в разговори и се срещна с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google влиза в партньорство с Reddit за иновации в сектора на AI

Наскоро Reddit и Google обявиха новаторско партньорство, насочено към увеличаване на възможностите на моделите на изкуствения интелект на Google.

25.02.2024 12:00 2 мин. четене

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.