НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия разпродаде почти целия си дълг към САЩ

07.06.2024 8:58 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия разпродаде почти целия си дълг към САЩ

През последните години се говори за преминаване към многополюсен свят, като страните искат да се диверсифицират от Съединените щати, особено чрез блока БРИКС.

Един отличителен случай, илюстриращ тази тенденция, е Русия, особено поради последиците от нейната инвазия в Украйна през 2022 г.

Русия непрекъснато намалява притежанията си от американски облигации в продължение на няколко години, като разпродаде почти целия си американски публичен дълг до края на 2023 г., запазвайки само около $30 милиона.

Интересното е, че ходът на Русия да разтовари държавните ценни книжа на САЩ започна още преди пандемията от COVID-19, със значителни намаления още през 2018 г., намалявайки дела си с над 80% само за няколко месеца.

Докато напрежението ескалира с конфликта в Украйна, Русия ускори разпродажбата на своите облигации, сигнализирайки за решително отклонение от дълга на САЩ. Въпреки това разграничаване, все още съществува значителна финансова взаимозависимост, със значителни руски активи, замразени на Запад, и западни активи в Русия под заплаха от изземване.

Действията на Русия са забележителни, но неотдавнашната вълна от продажба на облигации в Китай е още по-значима. Китай, често разглеждан като противник от САЩ, разтоварва милиарди в американски облигации, като същевременно увеличава златните си резерви, ход, който се отразява от много нации по света.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Русия разпродаде почти целия си дълг към САЩ”
  1. Бай Милен,

    Това са американски дълг в акции! И с продажбата им Русия си прибира парите и печалбата, ако има такава. Китай също се “освобождава” от ам. акции – за около трилион долара, защо ли? И си купуват злато!
    Т. е., освобождават се от “американски дълг”, а не разпродава “дълговете” си!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.