НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ е притеснителен, но кризата може да бъде избегната

07.06.2024 7:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ е притеснителен, но кризата може да бъде избегната

Фокусът върху промяната на лихвения процент на Федералния резерв беше широко разпространен сред политиците в световен мащаб тази година.

Друго основателно безпокойство и все по-належащ проблем обаче е нарастващият държавен дълг на САЩ.

Ръстът на държавния дълг на САЩ не е нещо ново, но вече достига нива, които биха могли значително да повлияят на световната икономика. През 2008 г. на САЩ се падаше една четвърт от общия дълг на богатите страни, но сега е около половината.

Това нарастване на дълга на САЩ е обезпокоително, защото създава интензивна конкуренция за средства, което води до по-високи разходи за заеми за всички останали. Някои централни банкери дори обмислят намаляване на контролираните лихвени проценти, за да противодействат на това.

Франсоа Вилерой Де Гало, управител на централната банка на Франция, подчерта този проблем, отбелязвайки, че големият дефицит на фискалната политика на САЩ затяга финансовите условия и подхранва инфлацията. Други, като Кристалина Георгиева от МВФ, споделят подобни опасения, опасявайки се, че този заем отклонява ресурси от други важни области, включително тези в по-бедните части на света.

Докато сегашното ниво на дълг само по себе си не е тревожно в сравнение с някои страни, липсата на ясен политически план за справяне с него е тревожна. Тази ситуация може да доведе до глобален финансов шок, ако инвеститорите изведнъж загубят доверие в ценните книжа на САЩ.

Въпреки тези опасения, анализаторите предполагат, че криза, предизвикана от американския дълг, не е неизбежна. Все пак, ако се случи, въздействието му може да бъде значително в различни финансови сектори, включително облигации, акции, деривати и валутни стойности.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.