НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия се насочва към плащания в дигитални валути

29.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия се насочва към плащания в дигитални валути

Във вторник министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от БРИКС се събраха за генерална дискусия в Сао Пауло, Бразилия.

След срещата Министерството на финансите на Русия изрази загриженост относно злоупотребата с настоящите платежни системи за политически и икономически натиск. По-специално, като настоящ председател на БРИКС, страна обяви плановете си да си сътрудничи с Банката на Русия за изготвяне на доклад до края на годината, в който да се проучат възможностите за подобряване на глобалната финансова система.

Нова платорма за разплащания с дигитални активи

Сред предложенията е потенциалното създаване на платформата “BRICS Bridge”, насочена към улесняване на международните финансови трансакции, въпреки че не бяха изрично оповестени конкретни данни за дигиталните валути.

Министерството уточни: “Проучваме създаването на многостранна платформа за дигитален сетълмент и разплащания”. Съобщения от източници като Sputnik International обаче намекнаха за по-широки инициативи, като предположиха, че министърът на финансите Антон Силуанов е изразил готовност да проучи възможностите за тестове на дигитални валути с партньори като Китай, Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и страните от Персийския залив.

Освен това Силуанов е цитиран да подчертава важността на установяването на връзки със съществуващите системи за дигитални валути на централните банки, функциониращи в различни държави, наред с интегрирането на националните системи за финансови съобщения.

Предложената платорма има сходства с mBridge – трансгранична платформа за дигитална валута на централните банки (CBDC), разработена от четири централни банки, включително тези на Китай и ОАЕ. Включването на допълнителни членове на БРИКС обаче усложнява процесите на вземане на решения.

Търсене на алтернатива на долара

Преди срещата се появиха съобщения относно предпочитанията на Южна Африка за разплащателна система, ориентирана към Африка, за да се насърчат възможностите за търговия с глобални партньори, с цел да се намали зависимостта от която и да е валута, особено от долара, в рамките на БРИКС.

Разширяването на БРИКС до десет държави по-рано тази година внесе усложнения, като продължават дебатите относно статута на членство на Саудитска Арабия. Въпреки дискусиите за общи валути, особено на предишните срещи на върха на БРИКС, темата изглежда е останала на заден план, като руската централна банка проявява слаб ентусиазъм.

Неотдавнашни изявления на министъра на финансите обаче подсказват възможно решение, като предлагат използването на “трета” валута за разплащания, при които липсва активност на търговските двойки, като дават за пример Индия. Това е в съответствие с общите цели на проекта “BRICS Bridge”.

Междувременно неотдавнашно изследване на Федералния резерв на САЩ показва, че макар дигиталните валути на чуждестранните централни банки да имат ограничено въздействие върху господстващото положение на долара, геополитическите промени могат да повлияят на обстановката по непредсказуем начин.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.