НАЧАЛО Други

БРИКС: Саудитска Арабия продължава да страни от съюза – каква е причината?

28.02.2024 18:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Саудитска Арабия продължава да страни от съюза – каква е причината?

Предпазливият подход на Саудитска Арабия към присъединяването към икономическата и политическата коалиция БРИКС се дължи на сложна съвкупност от геополитически, икономически и стратегически съображения.

Въпреки че през 2023 г. Саудитска Арабия беше поканена да се присъедини към БРИКС заедно с други държави, тя все още не е приела изцяло членството в алианса.

Един от основните фактори, влияещи върху позицията на Саудитска Арабия, е дългогодишният ѝ стратегически съюз със Съединените щати. Като ключов регионален съюзник на САЩ, Саудитска Арабия традиционно съгласува външната си политика и икономическите си интереси с тези на западните сили.

Присъединяването към БРИКС би могло потенциално да обтегне саудитско-американските отношения, особено предвид целта на алианса да балансира западното влияние на световната сцена.
Саудитските лидери може да се опасяват да не изложат на риск близките си връзки със САЩ, като се сближат твърде много с БРИКС, в който влизат държави, възприемани от Вашингтон като съперници или противници.

Освен това уникалната позиция на Саудитска Арабия като основен играч на световния енергиен пазар също определя нейния подход към БРИКС. Като най-голям износител на петрол в света, Саудитска Арабия има значително влияние на международните енергийни пазари.

Макар че страните от БРИКС заедно представляват значителна част от световното потребление на енергия, Саудитска Арабия може да разглежда членството в алианса като ненужно, като се има предвид вече доминиращата ѝ позиция в енергийния сектор. Кралството може да предпочете да запази независимостта и гъвкавостта си в енергийната политика, вместо да се присъедини към блок, който потенциално би могъл да ограничи автономността му в тази критична област.

Освен това регионалната динамика на Саудитска Арабия и съперничеството ѝ с други близкоизточни сили, особено с Иран, играят роля за предпазливия ѝ подход към БРИКС. Включването на Иран в БРИКС представлява предизвикателство за Саудитска Арабия предвид дългогодишното им геополитическо съперничество и конкуренцията за влияние в Близкия изток.

Запазвайки дистанция от БРИКС, Саудитска Арабия може да се стреми да избегне въвличането си в по-широки регионални конфликти или съюзи, които биха могли да изострят напрежението с Иран и други съседни държави.

Освен това вътрешните съображения на Саудитска Арабия, включително политическата стабилност и усилията за икономическа диверсификация, също могат да повлияят на нежеланието ѝ да се ангажира изцяло с БРИКС.

Кралството преминава през период на значителна икономическа трансформация и реформи под ръководството на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, включително амбициозни инициативи като “Визия 2030“, целящи намаляване на зависимостта от петрола и модернизиране на икономиката. Присъединяването към БРИКС би могло да внесе допълнителни трудности и несигурност във вътрешния дневен ред на Саудитска Арабия, като потенциално възпрепятства усилията ѝ за реформи или усложни отношенията ѝ с други международни партньори.

В заключение, предпазливата позиция на Саудитска Арабия спрямо БРИКС отразява комбинация от стратегически, икономически и регионални фактори.

Въпреки че кралството признава потенциалните ползи от по-тясното сътрудничество с нововъзникващите сили, то продължава да има предвид по-широките геополитически последици и рискове, свързани с пълноправното членство в алианса. По този начин Саудитска Арабия продължава да подхожда внимателно към БРИКС, като претегля потенциалните предимства спрямо различните предизвикателства и съображения, които определят приоритетите на външната ѝ политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.