НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът ще се срине според президента на първата държава, приела Биткойн

28.02.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът ще се срине според президента на първата държава, приела Биткойн

В разгара на дискусиите около усилията на БРИКС за дедоларизация президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле направи изказване, в което намекна за предстоящ крах на щатския долар.

Обръщайки се към участниците в Консервативната конференция за политическо действие (CPAC) в Мериленд, твърденията на Букеле бяха посрещнати с ентусиазирани аплодисменти. Той изрази загриженост относно устойчивостта на щатския долар, като определи американската икономика като зависима от непрекъснатото печатане на пари, което той определи като “балон”, обречен да се спука, което ще доведе до обезценяване на световната икономическа опора.

През изминалата година коалицията БРИКС се обяви за намаляване на зависимостта от щатския долар, като се застъпи за по-широко използване на местните валути в международната търговия. Букеле повтори тази теза по време на речта си на CPAC, като подчерта потенциалния срив на щатския долар и отправи остро предупреждение за последствията, ако не бъдат предприети коригиращи мерки.

Букеле разкритикува преобладаващата система, като подчерта илюзията, че вноските на данъкоплатците финансират правителството, докато в действителност то разчита в голяма степен на печатането на пари.

Той предупреди, че широкото осъзнаване на тази реалност може да доведе до загуба на доверие в долара, което в крайна сметка да доведе до неговия упадък и евентуално до падането на западната цивилизация. Той призова за спешни промени в политиката, за да се предотврати предстоящата криза.

Забележките на Букеле съвпадат с настроенията, изразени от различни световни лидери и дори от части от населението на САЩ, които изразяват загриженост относно неустойчивата траектория на финансовата система на САЩ.

Неотдавнашни дискусии на личности като главния изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан подчертават опасните последици от неконтролирания дълг на САЩ, който надхвърли $34 трилиона. Предвижданията на Букеле резонират с продължаващите усилия за дедоларизация, предприети от много страни в глобалния юг, подхранвани от ескалиращата дългова криза в САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.