НАЧАЛО Други

БРИКС: Русия пое лидерството на алианса и все повече държави искат да се присъединят

17.03.2024 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Русия пое лидерството на алианса и все повече държави искат да се присъединят

Много страни се борят за приемане в икономическата група БРИКС, подкрепяна от Китай и Русия, както заяви в сряда южноафриканският външен министър Наледи Пандор.

Това се случва малко след като групата разшири състава си за първи път от повече от десетилетие.

Пандор разкри, че 34 държави са изразили интереса си да се присъединят към блока на най-големите развиващи се икономики; тя обаче се въздържа да разкрие конкретните държави.

Русия, която в момента е ротационен председател на групата, следи за приемането на тези кандидатури. Това е първият път, в който член на групата ще я ръководи след значителното ѝ разширяване в началото на годината, когато Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Етиопия и Египет станаха официални членове. Първоначално 6 държави бяха поканени да се присъединят към БРИКС, като само Аржентина отказа поканата.

Увеличаването на броя на членовете се възприема като стратегическа победа за Китай и Русия, които се стремят да реформират международния ред, възприеман от тях като непропорционално повлиян от Съединените щати, на фона на ескалиращото напрежение с Вашингтон и западния свят.

Първоначално състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка от 2011 г., БРИКС се позиционира като противовес на Групата на седемте (Г-7) големи развити икономики.

Китай, под ръководството на Си Дзинпин, играе основна роля в разширяването на групата, като се застъпва за алтернативен световен ред и укрепва съюзите с влиятелни глобални участници от Русия до Близкия изток.

Продължаващият интерес от страна на множество държави е от полза и за Русия, предвид изолацията ѝ от Запада след конфликта в Украйна. Руското председателство на БРИКС предоставя възможност на президента Владимир Путин да утвърди значимостта на Русия на световната дипломатическа сцена.

Тазгодишната среща на върха, насрочена за октомври в Казан, Русия, предлага на Путин платформа за диалог със световните лидери, за разлика от миналата година, когато той участва само на практика поради заповед на Международния наказателен съд, свързана с предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Путин е изразил готовност за сътрудничество с всички държави, които се интересуват от взаимодействие с БРИКС, както съобщава държавната информационна агенция ТАСС. Групата възниква през 2009 г. със среща на високо равнище между Бразилия, Русия, Индия и Китай, като през 2011 г. се разширява и включва Южна Африка.

Тъй като БРИКС се насочва към засилена дипломатическа и финансова координация, включително към реформа на Съвета за сигурност на ООН и диверсификация от доминираната от щатския долар търговска система, държавите членки проучват алтернативи, като например използването на местни валути за вътрешногрупови плащания и международни транзакции.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “БРИКС: Русия пое лидерството на алианса и все повече държави искат да се присъединят”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.