НАЧАЛО Биткойн

Защо Биткойн е по-добра инвестиция от златото

17.03.2024 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо Биткойн е по-добра инвестиция от златото

Цената на Биткойн се повиши с малко над 150% през последната година, което до голяма степен се дължи на неотдавнашното одобрение и стартиране на спот BTC борсово търгувани фондове (ETF).

Интересно е, че златото също е свидетел на бича тенденция, достигайки рекордни цени. При сравняването на тези два актива обаче става ясно, че BTC има значително предимство пред благородния метал.

Между Биткойн и златото се наблюдават сходства

И двата актива се характеризират с дефицит. Биткойн с ограниченото си предлагане от 21 милиона токена и златото, което съществува в ограничени количества в земната кора, се придържат към основните икономически принципи, при които увеличеното търсене корелира с нарастващи цени. В исторически план златото се счита за сигурен актив поради своята оскъдност и служи като средство за съхранение на стойността за продължителни периоди.

Освен ролята си на съхранители на стойност, Биткойн и златото предлагат и функционалност. Макар че златото се използва предимно в бижута заради своята рядкост и естетическа привлекателност, то намира незначителни приложения и в промишлеността. От друга страна, децентрализираният характер на Биткойн и глобалната му достъпност го правят изгоден за мащабни директни трансфери на средства, предлагайки почти мигновен сетълмент.

Въпреки тези повърхностни прилики, между BTC и златото съществуват големи разлики. Един от критичните аспекти, който трябва да се разгледа отново, е дефицитът. Макар че предлагането на злато може да изглежда фиксирано, приблизително 77% от известните златни резерви са добити, като остават значителни резерви под земята.

В отговор на нарастващото търсене добивните компании могат да увеличат усилията си за добив, което потенциално може да промени динамиката на предлагането. Освен това възможността за откриване на златни залежи извън пределите на Земята допълнително оспорва идеята за недостиг.

За разлика от това, дефицитът на Биткойн е окончателен. В софтуера на BTC е заложено, че предлагането на флагманската криптовалута е ограничено до 21 милиона – характеристика, която не може да бъде променена без консенсус между повечето мрежови възли. Този присъщ недостиг, съчетан с невъзможността за регулиране на предлагането в зависимост от търсенето, допринася за историческата нестабилност на Биткойн.

Освен това Биткойн превъзхожда златото по отношение на преносимостта и делимостта. Като дигитален актив Биткойн може лесно да се транспортира и да се дели на осем знака след десетичната запетая, което улеснява използването му при транзакции. За разлика от това практичността на използването на физическо злато за ежедневни покупки е ограничена, което подчертава липсата на функционалност в сравнение с Биткойн.

В дебата за активите за съхранение на стойност Биткойн се очертава като категоричен победител. През последните пет години Биткойн значително надмина златото, като цената му нарасна с 1,630% в сравнение със скромното 58% увеличение на цената на златото за унция. Тази значителна финансова печалба подчертава превъзходството на Биткойн като инвестиционен инструмент, особено във времена на макроикономическа несигурност.

В перспектива сравненията между Биткойн и златото вероятно ще продължат. Въпреки това, като се имат предвид обсъдените фактори, Биткойн стои самостоятелно като водеща криптовалута и актив за съхранение на стойност, готов за продължителен растеж и приемане през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Tesla разкриха дали са продавали Биткойн през последното тримесечие

Вчера Tesla, известна корпорация в областта на автомобилостроенето и чистата енергия, ръководена от Илон Мъск, разкри, че е задържала всичките си $711 милиона в Биткойн (BTC) през първото тримесечие на 2024 г., без да ги продава.

24.04.2024 6:00 2 мин. четене

Нова прогноза за ценaта на Биткойн от исторически точен анализатор

Трейдър известен с точните си прогнози на крипто пазара, споделя прозренията си за траекторията на Биткойн след неотдавнашното халвинг събитие на BTC.

23.04.2024 20:16 1 мин. четене

Mt.Gox започва да разпределя $9 милиарда в Биткойн на кредиторите

Mt. Gox, една от първите борси за Биткойн (BTC), започна процес на изплащане на задълженията си към кредиторите от своя значителен резерв от $9 милиарда под формата на BTC.

23.04.2024 18:00 2 мин. четене

Таксите за транзакции на Биткойн се сринаха след халвинга – какво трябва да знаем

В изненадващ обрат таксите за транзакции с Биткойн отбелязаха рязък спад ден след като достигнаха исторически връх.

23.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Защо Биткойн е по-добра инвестиция от златото”
  1. Поредната,

    Измама БИТКОЙН!!! ЗЛАТОТО Е ПРЕДМЕТ НАЗАВИСИМ ОТ ИНТЕРНЕТ ДОКАТО БИТКОИН КАТО ТИ СПРЪТ НЕТА И НЕМОЖ СИ ГО НАВРЕШ В АНУСА ДАЖЕ.ДА ДАВАШ КЕШ ПАРА ЗА НЕКВИ ИЗМИСЛЕНИ АМЕРИКАНСКИ КАПАНИ СИ Е НАПРАВО ЛУДОСТ!!!!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.