НАЧАЛО Други

БРИКС: Путин и принцът на Саудитска Арабия обсъждат своето сътрудничество

20.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Путин и принцът на Саудитска Арабия обсъждат своето сътрудничество

По време на годишната среща на върха през 2023 г. блокът БРИКС изпрати покани до шест държави да се присъединят към неговите редици, като пет изразиха намерението си да станат първите разширяващи се нации от 2001 г. насам.

Несигурността обаче заобикаля потенциалното членство на Саудитска Арабия в алианса БРИКС от началото на годината.

Докато останалите държави от разширяването се присъединиха към групата БРИКС през януари, Саудитска Арабия забави решението си, заявявайки, че все още оценява възможностите си за приемане. Последните доклади показват, че Саудитска Арабия най-накрая е предоставила актуална информация за статута си в рамките на блока, като страната се е включила в телефонна среща с председателя на БРИКС през 2024 г. Русия по-рано тази седмица.

През 2023 г. икономическият съюз БРИКС стана свидетел на значителни развития, възприемайки по-големи усилия за дедоларизация и започвайки първата си инициатива за разширяване.

След месец на тишина ситуацията със Саудитска Арабия се актуализира, след като престолонаследникът на страната Мохамед бин Салман Ал Сауд проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, потвърдено от уебсайта на Кремлин.

И двамата лидери изразиха своя ангажимент за продължаване на отношенията на сътрудничество и подчертаха важността на взаимните инициативи и координация в рамките на ОПЕК+.

По време на разговора Мохамед бин Салман Ал Сауд поздрави Путин за преизбирането му за президент на Русия, докато Путин отправи най-добри пожелания към престолонаследника и народа на Саудитска Арабия за честването на мюсюлманския празник Рамадан.

Въпреки че не беше спомената конкретна дата за включването на Саудитска Арабия, срещата предполага намерението на Рияд да се присъедини към алианса, оставяйки момента на официалното му включване като единствен оставащ въпрос.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.