НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще се присъедини ли Саудитска Арабия към съюза?

12.03.2024 11:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще се присъедини ли Саудитска Арабия към съюза?

По време на миналогодишната среща на върха в Йоханесбург БРИКС отправи покани към още шест държави да се присъединят към неговите редици, с което алиансът значително се разшири. Сред страните, към които бяха отправени покани, бяха Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия. Забележително е, че Аржентина, под ръководството на новоизбрания президент Хавиер Милей, отказа предложението, изразявайки резерви към блока. Останалите държави обаче, включително Саудитска Арабия, обсъждат своето потенциално членство.

Въпреки поканата, Саудитска Арабия все още не е приела официално предложението на БРИКС, оставяйки решението си в очакване. Съюзът, състоящ се от девет членове, очаква отговора на Саудитска Арабия, тъй като Кралството се ориентира във вътрешните си процеси.

Мзувукиле Джеф Макетука, посланик на Южна Африка в Русия, потвърди продължаващите обсъждания в Саудитска Арабия, като подчерта, че решението на Кралството остава в очакване. Поради това алиансът очаква позицията на Саудитска Арабия, преди да предприеме по-нататъшни действия.

Потенциалното включване на Саудитска Арабия е от стратегическо значение за БРИКС, особено за увеличаване на нейното влияние в световния петролен и газов сектор и за укрепване на финансовите ресурси на алианса. От друга страна, Саудитска Арабия признава важността на поддържането на балансирани отношения както с БРИКС, така и със Запада, за да предпази икономиката си от потенциални последици. По този начин процесът на вземане на решения в Кралството е повлиян от съображения за икономическа стабилност и неутралност.

В хода на дискусиите динамиката между Саудитска Арабия и БРИКС подчертава сложността на глобалната икономическа дипломация и взаимодействието на стратегическите интереси между държавите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.