НАЧАЛО Други

БРИКС: Ще обяви ли съюза новата си валута по време на следващата си среща?

10.05.2024 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ще обяви ли съюза новата си валута по време на следващата си среща?

Блокът БРИКС се подготвя за годишната си среща на върха, насрочена за октомври в Русия, на която ще се обсъжда възможността за въвеждане на нова валута за алианса.

Съобщава се, че като част от продължаващите си усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар групата проучва възможността за интегриране на блокчейн технологията в предложената от нея платежна система. Има дори слухове, че въвеждането на тази алтернативна валута, основана на дигитални активи, може да бъде обявено по време на предстоящата среща на върха.

По време на срещата миналото лято алиансът разшири членския си състав, приемайки няколко нови държави в състава си. С новите членове, които вече са на борда, БРИКС се фокусира върху убеждаването на други държави да се откажат от щатския долар. Тази стратегия включва насърчаване на използването на местни валути в търговията и напредък в разработването на нова валутна система, целяща да оспори господството на зелените пари.

В отговор на опасенията за потенциални санкции, особено след действията срещу Русия, алиансът БРИКС активизира усилията си за дедоларизация. Макар да се застъпва за използването на местни валути, алиансът отиде по-далеч, като обеща да въведе нова валута, която би могла да предизвика дългогодишната доминация на щатския долар.

През последните години се наблюдават все по-големи съмнения по отношение на щатския долар, изострени от фактори като инфлацията и многократното повишаване на лихвените проценти. Макар че зелените пари остават световна резервна валута, нарастващият дълг на САЩ породи спекулации относно бъдещата им стабилност. Поради това БРИКС може да се възползва от възможността да направи важно изявление на предстоящата среща на върха в Русия, като евентуално въведе нова валута, която би могла допълнително да отслаби и без това уязвимия долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.