НАЧАЛО Други

БРИКС: Важно съобщение за новата валута на съюза

18.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Важно съобщение за новата валута на съюза

БРИКС проучва възможността за създаване на нова валута за световните пазари, която да улесни международната търговия между страните членки.

Алиансът се стреми да намали зависимостта от щатския долар и да повиши значението на предстоящата валута. В условията на загриженост относно рисковете, свързани с държането на щатския долар в резерв, блокът от девет държави се стреми да подкрепи родните си валути.

На фона на опасенията, произтичащи от неконтролируемия дълг от $34.4 трилиона, развиващите се страни се обръщат към натрупването на злато като алтернатива за смекчаване на въздействието върху техните икономики. По-специално, страните от БРИКС, които са основни купувачи на злато, са натрупали значителни количества от благородния метал, както съобщава Световният съвет по златото.

Маурисио Лирио, бразилският шерпа, представи информация за развитието на валутата на БРИКС, като потвърди продължаващите усилия за създаване на обща валута, чието обсъждане е планирано за предстоящата среща на върха. Лирио подчерта ангажимента на алианса да постигне напредък по отношение на общата валута и платежната инфраструктура под руското председателство.

“Активно се стремим към създаването на нова валута”, отбеляза Лирио. Той доразви тезата си: “Под руското председателство се водят дискусии между страните членки и това остава централна точка на обсъжданията.”

Освен това потенциалното въвеждане на нова валута или платежна система от БРИКС би могло да окаже значително въздействие върху щатския долар, като накара развиващите се страни постепенно да намалят зависимостта си от него в полза на предложената алтернатива.

На предстоящата среща на върха, насрочена за октомври в руския регион Казан, ще бъдат приети нови страни членки, включително Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Иран и Етиопия, като това ще бъде 16-ата среща на върха на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

5 Отговори на “БРИКС: Важно съобщение за новата валута на съюза”
  1. ПЛАМЕН,

    РУСКА ЛИ ЩЕ Е НОВАТА ВАЛУТА В БРИКС ,ИЛИ КИТАЙСКАТА???ИЛИ МОЖЕ БИ ИНДИЙСКАТА !!???ГОЛЯМ ЦИРК ….

    • Димитър Димитров,

      По голям цирк от на сила натрапвания на по слабите долар няма! Та той отдавна не струва и хартията на която е отпечатан.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.