НАЧАЛО Други

БРИКС може да помогне за развитието на глобалната икономика – ето защо

23.01.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС може да помогне за развитието на глобалната икономика – ето защо

Според правителствени служители и експерти от промишлеността, които участваха в Световния икономически форум в Давос, Швейцария, потенциалното разширяване на БРИКС е изтъкнато като положително развитие за световната икономика.

Дискусията се съсредоточи върху последиците от историческото разширяване, обявено през август.

Съюзът БРИКС, който първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, покани да се присъединят още шест държави – Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Аржентина. По-късно, през декември, Аржентина се отказа от планираното си присъединяване.

Министърът на икономиката на ОАЕ Абдула бин Тук Ал Мари изрази мнение, че разширеният състав на БРИКС би могъл да облекчи глобалния инфлационен натиск чрез увеличаване на доставките.

Той наблегна на потенциала за засилване на търговските потоци, подобряване на свързаността между търговските пристанища и разработването на политики за създаване на продукти, съобразени с нуждите на пазара, особено в развиващите се страни.

Гао Джифан, председател на китайската компания за фотоволтаици Trina Solar, изтъкна ролята на БРИКС за насърчаване на екологичното развитие, като се има предвид, че много страни членки са в челните редици на инициативите за възобновяема енергия. Той подчерта значението на обмена на зелени технологии в световен мащаб, за да се улесни преходът към по-устойчиво бъдеще.

Въпросите по време на сесията засегнаха и опасенията относно доминиращата роля на Китай в БРИКС и политическата идеология, която ръководи организацията.

Енох Годонгвана, министър на финансите на Южна Африка, заяви, че БРИКС функционира на принципа на взаимното уважение, като нито един член не доминира над останалите.

Той контрастира с институции като Световната банка и Международния валутен фонд, които се характеризират с доминиране съответно от страна на САЩ и Европа. В БРИКС вземането на решения се основава на консенсус, а не на едностранен контрол.

Годонгвана подчерта, че БРИКС не се ръководи от политически дневен ред, а по-скоро представлява възможности и икономически двигатели за света. Той уточни, че БРИКС действа в рамките на глобалната програма за търговия и икономика Юг-Юг, като набляга на сътрудничеството и икономическото развитие, а не на политическите съображения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.