НАЧАЛО Други

БРИКС може да е в полза на световната икономика – ето как

26.01.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС може да е в полза на световната икономика – ето как

Потенциалните предимства на разширяването на БРИКС бяха изтъкнати от правителствени служители и експерти от индустрията по време на панелна дискусия на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Фокусът на разговора се въртеше около последиците от историческото разширяване на БРИКС, обявено през август.

Разширяването включваше покана към шест държави – Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Аржентина – да се присъединят към БРИКС, която първоначално се състоеше от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Аржентина обаче оттегли планираното си присъединяване през декември.

Министърът на икономиката на ОАЕ Абдула бин Тук Ал Мари изрази мнение, че по-широкият кръг на БРИКС би могъл да спомогне за облекчаване на глобалния инфлационен натиск чрез увеличаване на доставките.

Той наблегна на потенциала за увеличаване на търговските потоци, подобряване на свързаността между търговските пристанища и разработване на политики, насочени към създаване на продукти, съобразени с пазарните нужди на развиващите се страни.

По време на сесията възникнаха въпроси относно опасенията за доминиращо положение на Китай в БРИКС и политическата идеология, залегнала в основата на организацията.

Енох Годонгвана, министър на финансите на Южна Африка, се противопостави на тези опасения, като заяви, че БРИКС функционира на принципите на взаимно уважение и вземане на решения с консенсус. Той подчерта, че за разлика от институции като Световната банка и Международния валутен фонд, където доминирането е ясно изразено, решенията в БРИКС се вземат с консенсус.

Годонгвана уточни, че групата БРИКС не е мотивирана от политически дневен ред, а представлява възможности и икономически двигатели за света. Ал Мари повтори това мнение, като заяви, че БРИКС не се влияе от политически съображения, а е в съответствие с глобалната програма за търговия и икономика Юг-Юг, като се фокусира върху възможностите за търговия и икономически растеж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.