НАЧАЛО Други

БРИКС: Ето кои държави биха се присъединили към съюза през 2024 г.

01.06.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ето кои държави биха се присъединили към съюза през 2024 г.

Едно от най-важните геополитически събития през миналата година беше обявяването на разширения състав на алианса БРИКС.

Групата отдавна обсъждаше темата, но все още не беше възприела инициатива за приобщаване на нови членки, откакто през 2001 г. включи Южна Африка в редиците си.

Това обаче се промени повече от десетилетие по-късно, когато съюзът покани шест държави да се присъединят. Сред тези държави бяха Саудитска Арабия, Аржентина, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Иран, Египет и Етиопия. Четири от тези шест държави официално обявиха намерението си да се присъединят.

Аржентина пък обяви, че отхвърля поканата след като Хавиер Милей беше избран за президент малко след обявяването на усилията за разширяване и изрази недоволството си от блока, като същевременно потвърди ангажимента си към глобалната доларизация. Освен това Саудитска арабия отбеляза, че продължава да проучва потенциалното си включване в блока.

И все пак най-големият въпрос е колко държави биха могли да се включат в БРИКС, когато алиансът започне своята среща на върха през 2024 г.?

Отговорът е доста труден, тъй като блокът вероятно ще подходи към тази година по доста по-различен начин от последното си съобщение за разширяване. Смята се, че алиансът БРИКС вероятно ще покани 5-8 държави да се присъединят към колектива на срещата на върха през 2024 г.

Вече има вероятни кандидати, като например Венецуела. Нацията открито изразява нарастващото си желание да се присъедини към БРИКС в някакъв момент. Освен това президентът на страната наскоро обсъди положителните отношения, които нацията има с колектива на БРИКС.

Държави като Тайланд, Боливия, Алжир и Нигерия също споделиха своето желание да се присъединят.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия приключи 50-годишната си сделка със САЩ за петродолара

В света на финансите предстои голяма промяна, тък като на 9 юни Саудитска Арабия реши да не подновява споразумението си за петродолара със САЩ.

13.06.2024 14:30 1 мин. четене

Топ банката на Сингапур планира да управлява $370 милиарда до 2 години

DBS Group, която е най-голямата банка в Югоизточна Азия, се стреми към това да управлява 500 милиарда сингапурски долара ($369.7 милиарда) до 2026 г.

13.06.2024 14:00 1 мин. четене

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.